Renterne fortsatte ned i fredagshandlen

RB-BørsenI den seneste uge er det blevet til rentefald, og den tendens fortsatte fredag. Det sker, efter at de amerikanske renter faldt betydeligt torsdag aften, og det dannede grundlaget for rentefald i Europa allerede fra morgenstunden. Tendensen blev udbygget i løbet af dagen. Generelt kom inspirationen fra USA.

Den toneangivende tiårige danske statsobligation, 4 pct. 2019, lukkede fredag 0,28 point højere i kurs 101,41 med en effektiv rente på 3,82 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,23 point højere i kurs 91,93 med en effektiv rente på 4,91 pct.

På nøgletalsfronten viste opgørelsen over privatforbruget og den personlige indkomst, at forbrugerne er mere tilbageholdende, da opsparingsraten steg markant til 6,9 pct., mens forbruget kun steg 0,3 pct. i maj. Det giver bekymringer om, at forbrugerne kryber i hi, efter at de har brændt sig på finanskrisen, og det skaber bekymringer om, at det afgørende forbrug vil fastholde et lavt niveau.

»Den kraftige stigning i opsparingsraten kan skyldes direkte skattelettelser, og man kan ikke vente, at alt var gået til forbrug, så det var en enlig svale med den kraftige fremgang i opsparingskvoten, men bliver det ved, vil vi selvfølgelig blive bekymret. Det venter vi ikke,« pointerede cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank til RB-Børsen.

Efter at de amerikanske markeder åbnede, kom den reviderede udgave af forbrugertilliden fra University of Michigan. Og her blev det til en oprevidering til 70,8 fra første udgave på 69. Det havde dog ingen effekt på obligationsmarkederne. Investorerne afventer, om de seneste måneders forbedringer i de bløde tal (tillidsindikationerne) forplanter sig til de hårde/faktiske tal.

Grundlaget for fredagens europæiske rentefald kom torsdag aften, da den amerikanske auktion over syvårige statsobligationer var præget af solid efterspørgsel. Blandt andet de femårige amerikanske obligationer steg voldsomt torsdag aften.

BRANCHENYT
Læs også