Novo Nordisk og Lundbeck hårdt ramt

RB-Børsen Følg aktiekurserne onlineMedicinalaktierne i Europa var fredag ramt af udsalg, og det så ikke anderledes ud på den danske scene, hvor det blev til solide smæk til Novo Nordisk og Lundbeck. Begge var også ramt af nyhederne i markedet, og Lundbeck direkte på nyt om sit eget pipelinemedikament, Serdolect. Nordea og Sydbank gik mod strømmen med stigningerne på godt 2,5 pct. uden selskabsnyheder. C20-indekset dykkede 1,5 pct. til 280,58.

»Lundbeck og Novo Nordisk leverede dagens hovedhistorier, og de tyngede C20-indekset. Novo Nordisk var ramt på to fronter med spekulationer om Lantus fra konkurrenten Sanofi-Aventis, og det skabte nervøsitet. Yderligere var Serdolect-nyheden negativ for Novo, da det viste, at FDA har strammet op, og at de følger ekspertpanelets afstemninger. Det skabte nervøsitet om FDA's godkendelse af Novo Nordisks Liraglutide,« vurderede afdelingschef for skandinaviske aktier, Ole Kjær Jensen, fra Sydbank til RB-Børsen.

Lundbeck lukkede 3,9 pct. lavere i kurs 99,3, efter at medicinalselskabet torsdag aften fik skidt nyt fra de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA, om Serdolect, som er et af selskabets vigtige pipelinemedikamenter. FDA-meldingerne understregede de problemer, som FDA's ekspertpanel påpegede den 7. april, hvor ekspertpanelet var negativt stemt over for datagrundlaget, og det gav en negativ holdning til Serdolect til brugen i en bred population. FDA ville have ekstra data på skizofrenimidlet Serdolect, og FDA ville ikke udpege enkelte grupper, der kunne have gavn af Serdolect på nuværende datagrundlag. Lundbeck havde håbet at dette kunne ske.

Novo Nordisk dykkede 3,7 pct. til kurs 270, efter at den franske konkurrent Sanofi-Aventis fredag faldt 8,5 pct. grundet markedsspekulationer. Ifølge den schweiziske investeringsbank UBS er der opstået spekulationer i markedet om, at endnu ikke-offentliggjorte studier afslører sikkerhedsrisici ved selskabets storsælgende langtidsvirkende insulinanalog, Lantus. Hos finanshuset Sanford Bernstein er der forventning om en snarlig offentliggørelse af rapporten. Sanofi-Aventis afviste fredag morgen spekulationerne og sagde, at et studie med 70.000 personer fortsat bakker op om en fin sikkerhedsprofil. Det til trods valgte det amerikanske finanshus Morgan Stanley alligevel at sænke sin anbefaling på Sanofi-Aventis til "Ligevægt" fra "Overvægt". Analysehuset Piper Jaffray vurderer, at Sanofis-Aventis problemer både kan komme Novo Nordisks konkurrerende produkt, Levemir, til gavn og til skade. Problemer hos konkurrenten er en fordel, men hvis patienterne bliver skræmt væk fra de moderne insulintyper, kan det samtidig være en ulempe for Novo Nordisk.

GN Store Nord fald 0,5 pct. til kurs 21, efter at selskabet annoncerede en afløser for den fratrædende administrerende direktør i Netcom-divisionen. Valget faldt på 54-årige Mogens Elsberg, der kommer til fra en position som administrerende direktør og medejer af Pensio. Han afløser Toon Bouten, der fratræder ved udgangen af september.

BRANCHENYT
Læs også