I-data sminkede regnskaber - mulig straffesag

Det nu krakkede IT-selskab I-data pumpede sine salgstal og regnskaber urealistisk højt op, ved at sende store mængder varer ud til deres distributører i sidste øjeblik før afslutningen af regnskabet, for at tage dem retur efter regnskabsafslutningen, fremgår det af Børsen torsdag.

Specielt var den gal i 2000, hvor selskabet havde en aktiekapitaludvidelse den 2. oktober 2000 i kurs 925. og gav et provenu på 600 mio. kr.

Med de multipler, der lå i IT selskaberne på det tidspunkt, gav positive regnskabstal det sig voldsomme udslag i børskursen. Den 13. oktober 2000 hævede Danske Securities således kursmålet for i-data fra 1.300 til 1.500, kort efter emissionen.

Anklagerne bliver fremført af flere tidligere medarbejdere

- Solgte varer blev sendt retur få dage efter. Til gengæld fik de distributører, der medvirkede til det gode rabatter. Det foregik hvert eneste kvartal. Og det vidste man også øverst i ledelsen, siger Peter Studbjerg, økonomiansvarlig i datterselskabet Lasat.

Et sådant salg går i IT-branchen's kanal går under betegnelsen Channel Stuffing. Det betyder at behandlingen af konkursboet, kan ende med en straffesag.

Simple kreditorer, med et tilgodehavende på 550 mio. kr. skal dele 7 mio. kr. modsvarende en dividende på 1,3 pct. Fortrinsberetigede kreditorer - 20 mio. kr. - og de med håndpant - oftest banker - i værdipapirbeholdningen 80 mio. kr. (obligationer og Vitesse-aktier) får en større dividende.

(www.netposten.dk - email: netposten@netposten.dk - tlf.: 33 33 99 26)..

BRANCHENYT
Læs også