Euroen længe leve?

Blå flag med gule stjerner vil vaje fra flagstænger i det meste af EU, når den fælles valuta euroen ved årsskiftet fejrer sin fem års fødselsdag. Gøgeungen, der kom til verden under stort politisk rabalder og vaklede lettere skrantende igennem sine allerførste år, har vokset sig stor og stærk.

Faktisk er euroen i dag stærkere end nogensinde på det internationale valutamarked. Hvilket hænger sammen med, at storebroderen, den amerikanske dollar, synker som en sten i takt med, at centralbanken, Federal Reserve, dikterer ultralave renter som den rette medicin mod en behandlingskrævende økonomisk afmatning.

Målt i økonomiske størrelser har euroen en stribe succeser i bagagen til gavn for erhvervslivet. Finansiering er blevet billigere, efter at euroen har sat turbo på det europæiske marked for virksomhedsobligationer. Et marked, der ifølge EU-kommissionen ved årets udgang vil være på knap 6000 mia. kr. Det er fire gange større, end da euroen debuterede som handelsvaluta ved indgangen til 1999...

BRANCHENYT
Læs også