Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Det begyndte med et udråbstegn

Afsenderen af Danmarks første e-mail er overrasket over det elektroniske brevs succes. Selv modtager han let 200 e-mails - om dagen. Programmet bag den første e-mail lå på et spolebånd magen til det, han holder på billedet.

Keld Simonsen tænkte ikke særligt over det, da han satte sig til tasterne.

»Dette er en test. Skriv tilbage, hvis du modtager den. Venlig hilsen fra Danmark,« husker han ordene i den første e-mail nogensinde sendt fra Danmark.

Det var en søndag som alle andre på Nørrebro i København for tyve år siden - den 2. januar 1983.

»Der gik noget tid, inden jeg fik en e-mail tilbage fra Jim McKie på Matematic Centrum i Amsterdam. »Nu virker det,« skrev han. Og så var Danmark på internettet,« fortæller Keld Simonsen.

»Det er gået ret hurtigt siden.«

Simonsen fejrede i går jubilæet med champagne, flag, balloner og kollegaerne fra foreningen Dansk Unix System Bruger Gruppe (DKUUG). Kollegaer, der ligesom Keld Simonsen er menneskene bag computerne. Mennesker, der uden problemer jonglerer med udtryk som Perl, CGI, LAN, HTML og Linux og gerne træner et udvalg af UNIX-koder, mens de venter på bussen.

I Danmark og på internationalt plan tælles Keld Simonsen som en af internettets fædre.

»Da vi begyndte, var vi overbeviste om, at e-mailen med tiden nok ville blive større end faxen. Men ingen kunne forudsige, at vi i dag ville bruge nettet i så massivt et omfang,« siger Simonsen.

Aftalen om den første internetforbindelse til Danmark kom i stand på en konference i Holland.

Keld bang diku

»Nu har vi fået kontakt til USA. Er der nogen andre, der vil være med,« spurgte man, og i løbet af et lille år havde Keld Simonsen overtalt Datalogisk Institut på Københavns Universitet til at give ham 3300 kr. til et halvårligt forsøg.

Det fortrød de ikke.

»Man tror det næppe i dag, men maskinerne fyldte, hvad der vel svarer til to køleskabe,« siger han og peger på en kopimaskine.

»Bare dobbelt så høj.«

1983 var før hjemmesidernes tid, og Datalogisk Institut var kun på nettet i ganske få minutter om dagen. Det var også før det famøse @, der siden blev varetegn for den tekniske revolution, der fulgte internettet.

Keld Simonsens e-mailadresse hed dengang keld!diku, hvor udråbstegnet blev udtalt som »bang!«.

Keld bang diku.

Allerede efter det første år modtog Keld Simonsen omkring et par hundrede e-mails om dagen. Det gør han i øvrigt stadigvæk.

»Det er fantastisk,« siger han, der foruden at være medstifter af DKUUG leder Selskabet for Rationel Almen Planlægning.

Patenter truer

Keld Simonsen har selvfølgelig også et bud på, hvordan nettet ser ud om tyve år.

»Jeg havde tænkt på at sige, at det er gået stærkt. Det er på en eller anden måde dejligt, når man ser på den betydning, det har haft for demokratiet og så mange mennesker. Men jeg kan frygte, at man kan slå meget af udviklingen ihjel med mange af de patenter, som større virksomheder tager i dag,« siger han.

»Man bør ikke kunne tage patenter på drømme, tanker, ettaller og nuller.«

jacob.kaare@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også