Kulturkronik: Ukritisk IT-glæde

IT er et redskab, der aldrig er klogere end brugeren. Undervisningsministeren er derfor på vildspor med sit forslag om indkøb af computere allerede fra 3. klasse.

Jeg er godt klar over, at det kan knibe med troværdigheden, når en bogforlægger råber "vagt i gevær!", fordi den danske folkeskole gradvist opgiver den trykte bog til fordel for andre prioriteringer, men lad mig nu alligevel forsøge. Problemet er nemlig alvorligt nok: Den danske folkeskole forsømmes, og forkerte strategier for dens udvikling risikerer at tilføje den alvorlig skade. Senest undervisningsminister Ulla Tørnæs' forslag om, at der skal indkøbes computere til alle allerede fra 3. klasse, hvilket er en yderligere skærpelse af den hidtidige ambition om, at der skulle stilles computere til rådighed fra 7. klasse.

»Vi er nået frem til den konklusion, at vi får den største pædagogiske gevinst ved at give PC'erne på et tidligere klassetrin, nemlig tredje til fjerde klasse. På syvende klassetrin kan de allerede i vid udstrækning håndtere IT og internettet, og derfor er vi nødt til at sætte tidligere ind,« siger Ulla Tørnæs til Jyllands-Posten den 27. juni. En klar politisk udmelding i en tid, hvor læremiddelkontiene udsultes...

Læs også
Top job