Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danskere flytter til Tyrkiet

Lave huspriser, skatteparadis for pensionister og ønsket om at starte egen virksomhed lokker danskere til Tyrkiet. Krydderiduftende basarer og solbeskinnede strande lokker ikke kun danskere på charterferie i Tyrkiet. Et stigende antal vælger nu at købe bolig i landet.

Danske firmaer, der arbejder med hussalg i Tyrkiet, melder om en voksende interesse for at købe en sommerbolig eller tage skridtet fuldt ud og emigrere til Tyrkiet.

Danskerne bliver lokket af lave ejendomspriser, skattefordele, varmere klima og lave leveomkostninger.

»Vi kan mærke en stor interesse for øjeblikket. Salget til danskere accelererer simpelt hen lige nu,« siger salesmanager Birgith Rasmussen fra Tyrkiahus, Danmark.

Sammen med sin mand, Per Holm, har hun i de seneste fire år formidlet salg af boliger i Tyrkiet. I begyndelsen var interessen begrænset, men inden for det seneste halve år er salget eksploderet. Parret har på et halvt år solgt 47 lejligheder på den tyrkiske sydkyst til danskere.

Hos rejseselskabet Tyrkiet Eksperten kan man også mærke en stigende interesse for tyrkiske lejligheder og huse. Firmaet etablerede for knap et år siden underafdelingen Eksperten Bolig, der formidler salg af ejendomme i Tyrkiet.

Billige boliger

»Priserne på ejendomme er en tredjedel af det sydeuropæiske niveau. Vi har formidlet 100 boliger på det år, vi har arbejdet med salg af ejendomme. Det er mest til folk, der køber bolig nummer to og måske før i tiden valgte et hus i Spanien eller Frankrig,« siger informationschef Lone Yalcinkaya, Tyrkiet Eksperten.

Det danske firma Bolig i Tyrkiet videreformidler salg af huse fra et kontor i Tyrkiet. Her melder man om samme tendens.

»Vi har 1.000 besøgende på vores hjemmeside om ugen, og vi har et stigende antal telefoniske henvendelser. I løbet af denne weekend har vi tre danske par nede til fremvisning af bolig,« siger Ole Østergaard fra Bolig i Tyrkiet, der alene i 2004 har solgt 30 boliger på den tyrkiske vestkyst.

Den danske ambassade i Ankara bliver også jævnligt kontaktet af købelystne danskere.

»Inden for det seneste år har vi oplevet en stigning i antallet af forespørgsler fra danskere, der ønsker at købe bolig i Tyrkiet. De fleste henvendelser er fra folk, der ønsker at slå sig ned permanent,« siger ambassadør Christian Hoppe.

Både Tyrkiet Eksperten, Bolig i Tyrkiet og Tyrkiahus oplyser, at pensionister står for den overvejende del af boligkøbene. Det er der en god grund til.

Der er nemlig en stor skattefordel for danske pensionister, der vælger at bo det meste af året i Tyrkiet. Danmark har indgået en såkaldt dobbeltbeskatningsaftale med Tyrkiet, der sikrer, at man ikke kommer til at betale skat to gange.

»Skatten er fantastisk lav for danske pensionister, der flytter permanent til Tyrkiet. I Tyrkiet betaler pensionister nemlig ikke skat,« siger Birgith Rasmussen.

Hos Tyrkiet Eksperten formidler man ikke kun salg af lejligheder og huse til pensionister.

»Vi har formidlet ejendomme til fem-seks danskere, der er flyttet til Tyrkiet for at starte egen virksomhed fra bunden. Det er unge danskere omkring de 30 år. Måske har de forsøgt sig herhjemme, men er løbet panden mod en mur. Nu vil de prøve noget helt andet i et land, hvor arbejdslønnen fortsat er meget lav,« fortæller Lone Yalcinkaya.

EU-medlemskab lokker

Et af argumenterne for at investere i ejendomme er Tyrkiets mulige medlemskab af EU.

»Tyrkiet er kandidatland til EU og bliver formentlig medlem inden for en overskuelig årrække. Det er i opløbet til medlemskabet, at investeringer er interessante. Der ventes store stigninger på fast ejendom, når Tyrkiet kommer med i EU,« siger Lone Yalcinkaya.

Det er ikke uden risiko at investere i en bolig i et fremmed land, hvor man ikke kan sproget eller læse købekontrakten. Derfor får alle danskere, der henvender sig på den danske ambassade i Ankara, det samme råd.

»Jeg foreslår altid danskere, der henvender sig omkring boligkøb, at tage kontakt til en god advokat. Det er meget svært at gennemskue alle regler og love på det område i Tyrkiet,« siger Christian Hoppe.

Firmaet Bolig i Tyrkiet har netop brudt med sine tyrkiske samarbejdspartnere, fordi de ikke var til at stole på. Ole Østergaard sender denne advarsel af sted til alle danskere, der kigger på bolig i Tyrkiet.

»Pas på. Pas på. Det er ikke alle hernede, der er til at stole på. Man skal sørge for at sikre sig, at der ikke er gæld i huset, som man ikke kender til. Man skal også sørge for, at de personer, der sælger huset, rent faktisk har ret til at sælge det. Vi har desværre været i kontakt med flere danskere, der er blevet snydt på forfærdelig vis. Få fat i en advokat,« lyder rådet fra Ole Østergaard.

erhverv@jp.dk

BRANCHENYT
Læs også