Danskerne gider ikke betale af på deres boliglån

Danske boligejere vil hellere have få udgifter om måneden, end de vil betale af på deres lån. Interessen for afdragsfrie lån steg endnu engang i i februar. Nye tal fra nationalbanken viser, at de afdragsfrie låns andel af de samlede realkreditudlån til ejerboliger og fritidshuse steg med 0,5 procentpoint til 39,5 procent. Siden januar 2005 er andelen af afdragsfrie lån vokset støt. Udviklingen får økonomer til at rynke panden, fordi netop afdragsfrie lån er meget følsomme over for udsving i renten.

- Næsten 40 procent af de danske boligejere afdrager ikke på deres boliggæld. Det vil sige, at de reelt set fungerer som lejere af deres egen bolig. I den forbindelse er det bekymrende specielt med den type lån, der er kombineret med en rentetilpasning, siger Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken.

På nuværende tidspunkt er 20 procent af den udestående lånemasse afdragsfrie 1-årige rentetilpasningslån. Jes Asmussen vurderer, at det samlet set er med til at gøre dansk økonomi mere følsom over for renteudsving...

BRANCHENYT
Læs også