Begrænset levetid på cd'er nyt for pladebranchen

Nyere cd-plader skulle gerne holde for livet, hvis de bliver behandlet ordentligt, vurderer direktør i SDC Dandisc, Jesper Boysen.

- Skiver fra cd'ens tidlige barndom kan selvfølgelig have børnesygdomme, men i dag er kvaliteten god. En cd har en levetid på mellem 100 og 200 år, viser simulerede test, og pladeselskaberne bruger licenserede producenter, som lever op til den standard, siger han til Ritzau.

SDC Dandisc er en dansk virksomhed, som indspiller og kopierer cd'er og andre digitale medier, og Jesper Boysen har aldrig tidligere hørt om problemer, som dem de slås med på Århus Statsbibliotek. Biblioteket oplever, at en del af de første cd'er, der kom på markedet i 1982 og nogle år frem, er begyndt at gå i opløsning. Og ifølge Jacob Trock, der har skrevet et speciale ved konservatorskolen om bevaringen af elektroniske dokumenter på brændbare cd'er (cd-r), svinger kvaliteten på nyere cd'er også. Størstedelen vil holde 60 år eller mere, men nogle vil måske kun holde fem år, siger han til Politiken...

Læs også