Dansk landbrug klar til den nye verden

Verdens rige nationer støtter deres landmænd med mere end 2500 mia. kr. om året. Støtten har voldsomme, negative konsekvenser for ulandene og den fri verdenshandel. Derfor er støtten i centrum under de kommende dages WTO-forhandlinger. Dansk landbrug og fødevareindustri forbereder sig på en ny, mere liberal verdensorden.

Fremtiden for Jens Kirk og hans 150 jerseykøer er til forhandling de nærmeste dage i en fjern, mexicansk badeby. Tanken kan forekomme absurd, for der er uendeligt langt fra Jens Kirks jerseykøer i stalden ved Ringkøbing Fjord til den tropiske hede og de svajende palmer på Yucatan-halvøen.

Men det er her - i turistghettoen Cancún ved det Caraibiske Hav - at politikere og diplomater fra hele verden skal mødes for at drøfte, hvordan man kan aftrappe landbrugsstøtten, som i 2002 på verdensplan udgjorde mere end 2500 milliarder danske kroner. Det endelige udfald af forhandlingerne får afgørende betydning for, hvordan dansk landbrug og fødevareindustri kan udvikle sig de kommende årtier...

Læs også