DA: Mangel på arbejdsstyrke en gigantisk udfordring

Gennem seks år er danske lønninger steget mere, end i de lande vi konkurrerer med på eksportmarkederne. I 2002 ser det ud til at fortsætte, da danske lønninger i årets første tre kvartaler ifølge Dansk Arbejdsgiverforening steg med 4,2 procent mod 2,6 procent i udlandet.

- Det er helt klart manglen på arbejdskraft, der får lønomkostningerne til at stige hurtigere herhjemme end i udlandet, og det koster danske arbejdspladser, siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Fini Beilin. Han er enig med overvismand Torben M. Andersen i, at regeringen hurtigst muligt bør tage fat på langsigtede reformer til gavn for arbejdsmarkedet.

Fini Beilin peger på, at den eneste omkostning, som danske virksomheder selv er herre over er lønnen, og derfor flytter en del virksomheder produktionen ud til lande med lavere lønninger. Siden 1996 har Danmark på den baggrund ifølge Fini Beilin tabt op mod 30.000 arbejdspladser. Det er gået hårdest ud over industrien, men også servicesektoren er i fare for at miste arbejdspladser på grund af de højere omkostninger...

Læs også