Post Danmark på pinligt tilbagetog

Danmarks største offentlige virksomhed, Post Danmark, er havnet i en yderst pinlig og alvorlig situation efter, at virksomhedens topledelse er kommet til at afsløre koncernens drastiske plan om at lukke 500 danske posthuse og erstatte dem med langt mindre franchishe-postkontorer.

Post Danmarks ledelse forsøger nu i et helt usædvanligt og overraskende tilbagetog at løbe fra koncernens eget klare budskab i en stribe landsdækkende medier i går om, at de mange posthuse skal lukkes. Post Danmarks ledelse indkasserede i går en kraftig øretæve fra formanden for Dansk Postforbund, Jan Svendsen, der ikke er blevet orienteret om, at posthuse og dermed arbejdspladser skal nedlægges.

»Det er skadeligt for samarbejdet og arbejdsmiljøet i Post Danmark, at de ansatte skal høre om lukningen af posthusene i pressen. Det er en underlig og dårlig personalepolitik, der skaber utryghed og uro,« siger Jan Svendsen, der er meget vred over, at viceadm. direktør i Post Danmark, K.B. Pedersen i bl.a. Jyllands-Posten i går løftede sløret for planen om at skære antallet af Post Danmarks selvstændige posthuse ned fra 600 til 100.

Også trafikminister Sonja Mikkelsen (S) er overrasket over, at Post Danmark vil lukke de mange posthuse, og hun meddelte derfor i går, at hun vil bede Post Danmark om en redegørelse om de overvejelser, som virksomheden gør om fremtiden.

Sagen har tilsyneladende skabt så meget uro på arbejdspladsen med næsten 30.000 medarbejdere, at postens topledelse nu forsøger at afvise virksomhedens egne budskaber, der blev fremsat på et pressemøde tirsdag formiddag, hvor også adm. direktør i Post Danmark Helge Israelsen deltog.

Færre girokort

Her forklarede K.B. Pedersen om lukningen af egne posthuse og sagde bl.a.:

»Når giroindbetalingerne falder så voldsomt, er vi nødt til at finde nye koncepter, hvor vi deler omkostningerne med en samarbejdspartner i et bofællesskab. Efter min bedømmelse driver Post Danmark i løbet af få år kun 100 posthuse selv, især i de store byer,« fastslog han.

I går morges fortalte K.B. Pedersen videre om planen i bl.a. Radioavisen og senere til Ritzaus Bureau, hvor han fastslog, at udviklingen med at lukke og flytte posthuse allerede er i gang, men senere på dagen besluttede Post Danmarks topledelse pludselig at udsende en pressemeddelelse, hvor koncernen fastslår, at Post Danmark ikke har planer om at lukke 500 posthuse:

»Post Danmark vil fortsat følge de retningslinjer for filialbetjening, som har ligget fast siden 1992, og som indebærer, at Post Danmark fortsat opretholder et fintmasket posthusnet. Virksomheden vurderer løbende om Post Danmark selv skal forestå driften af de lokale posthuse, eller om driften kan varetages mere hensigtsmæssigt med en samarbejdspartner. Hvordan det antal vil udvikle sig i fremtiden, kan ingen sige, og der findes ikke en plan for antallet af filialer,« skriver adm. direktør Helge Israelsen i meddelelsen.

Allerede i dag drives halvdelen af landets 1200 posthuse af en samarbejdspartner.

..

BRANCHENYT
Læs også