Krav mod parallelimportører

Den svensk-britiske medicinalkoncern AstraZenaca går nu til domstolene for at få de danske parallelimportører af medicin til at betale millionerstatninger.

I første omgang er parallelimportøren Orifarm stævnet ved Sø- og Handelsretten med et erstatningskrav på tre mio. kr. i en konkret sag. Men AstraZeneca varsler flere erstatningssager.

Baggrunden for medicinalgigantens erstatningsopgør med de danske parallelimportører er en højesteretsdom fra juli. Her skar Højesteret igennem flere års strid mellem parallelimportørerne og originalproducenterne om, hvordan originale lægemidler må ompakkes.

Højesteret slog fast, at parallelimportørerne i de fleste tilfælde ikke må udskifte originalproducenters f.eks. AstraZenecas emballage på lægemidlerne med importørernes egen.

Men de danske parallelimportører har i årevis ompakket original-medicin i deres egne emballager, og derfor mener AstraZeneca at have krav på erstatning.

»Den praksis, som nu er slået fast i Højesteret, har parallelimportørerne forbrudt sig mod lige siden de startede. Og vi har lige så længe fortalt dem, at sådan måtte de ikke gøre, og derfor kræver vi nu et vederlag (erstatning, red.) som konsekvens af højesteretsdommen,« siger Torben Binderup, administrerende direktør i AstraZeneca Danmark.

Den svensk-britiske medicinalkoncern kræver 5 pct. af den omsætning, som Orifarm har opnået siden 1995 på at parallelimportere og sælge tre specifikke Astra-produkter på det danske marked.

Absurd krav

Hos Orifarm, der ligeledes er blevet stævnet af Merck Sharpe & Dohme i en anden sag som følge af højesteretsdommen, mener imidlertid, at erstatningskravene er helt hen i vejret.

»Det er helt absurd krav. Det ville koste os 40 mio. kr., hvis alle producenter kom rendende på samme måde som AstraZeneca og krævede 5 pct. af omsætningen. Det ville svare til fem gange den indtjening vi har haft i alt siden 1995. Og i bund og grund handler det om chikane. Ved at genere os forsøger varemærke-producenterne at opretholde en så stor indtjening som mulig,« siger Hans Bøgh-Sørensen, administrerende direktør i Orifarm.

Danmarks største medicinalkoncern Novo Nordisk, som de seneste år har været hårdt ramt af konkurrencen fra parallelimportørerne vedrørende insulin, har ifølge Orifarm-direktøren ikke lagt sag an. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Kjeld Birch, direktør for Novo Farmaka.

Også den anden store, danske parallelimportør Paranova, risikerer et sagsanlæg fra AstraZeneca som følge af Højesteret-dommen, påpeger Torben Binderup. Parallelimport udgjorde sidste år ca. 10 pct. af det samlede lægemiddelsalg herhjemme på 6,4 mia. kr. (apotekernes indkøbspriser).

..

BRANCHENYT
Læs også