Danfoss parat til store opkøb

Landets største industrivirksomhed Danfoss A/S i Nordborg på Als er langsomt ved at gøre op med den totale familiedominans i firmaet.

Det sker for at sikre vigtige markedsandele, men er ikke en trussel mod Danfoss-familiens ejerskab gennem 66 år, siger adm. direktør Jørgen Mads Clausen.

I september fusionerede Danfoss datterselskabet Danfoss Fluid Power A/S med det børsnoterede tysk-amerikanske selskab Sauer Inc. og lod dermed den tyske familie Murmann få medindflydelse i en virksomhed, der traditionelt har passet endog meget godt på sine selskaber.

Og nu er det netop kommet frem, at Danfoss i efteråret 1998 var tæt på at opkøbe en af sine store konkurrenter, den amerikansk-ejede kompressor-koncern Embraco med hovedsæde i Brasilien, for tre milliarder kroner. Handlen gik i vasken på grund af en massiv devaluering af den brasilianske valuta, men skulle have været medfinansieret af danske investorer mod medinflydelse i det nye firma.

Og Danfoss er stadig interesseret i at overtage Embraco, der ejes af køleskabsgiganten Whirlpool i USA. Men ifølge Jørgen Mads Clausen vil Whirlpool ikke længere sælge.

»Hvis det er sådanne handler, der skal til for at blive nummer et i verden, har vi ikke længere noget imod at gå ind i et delejerskab. Det er bedre, at vi ejer en mindre del af en succes end 100 procent af noget, der sygner hen. Når vi køber mindre virksomheder, vil vi gerne gøre det 100 procent, men sådan nogen mega-deals som den, der var på tale her, er selv Danfoss for lille til at klare alene,« siger adm. direktør Jørgen Mads Clausen, der blandt andet forhandlede med Den Danske Bank og flere pensionskasser om hjælp til opkøbet af Embraco.

Direktøren understreger, at hovedselskabet Danfoss A/S som ejes 100 procent af Danfoss-fonden og Clausen-familien ikke er åben for indflydelse udefra. Det kan kun komme på tale i under- og datterselskaberne.

»Familiedominansen er ikke truet på nogen måde. Det er ikke i hovedselskabet Danfoss A/S, at vi giver medindflydelse - overhovedet ikke. Men vi har 11 divisioner i meget forskellige forretningsområder, som hver for sig skal udvikle sig, og da kan det være nødvendigt at hente hjælp udefra. Når der er mulighed for kvantespring, så vi kommer op i mega-klassen, er vi selvfølgelig interesseret i at samarbejde med folk uden for virksomheden,« forklarer Jørgen Mads Clausen.

Tigerspring

Sådan et tigerspring kunne Danfoss, der sidste år omsatte for 14.4 milliarder kroner, have foretaget med opkøbet af Embraco med en omsætning på 750 millioner dollars sidste år. Kompressorer og termostater til køleområdet er Danfoss' primære vare, og med Embracos markedsandel på 21 procent og sin egen på 12 procent kunne virksomheden have fået stor gennemslagskraft i branchen.

»Hvis Whirlpool spørger os igen, er vi selvfølgelig interesserede. De to virksomheder er det perfekte match. Godt nok laver de næsten de samme ting, men ikke de samme steder i verden. Det ville være det perfekte globale samarbejde med fabrikker over hele verden,« siger Jørgen Mads Clausen, der ikke udelukke flere opkøb med hjælp udefra i fremtiden. På hvilke områder vil han dog ikke sige.

..

BRANCHENYT
Læs også