Pengetanke i skattemanøvre

Tre af landets største pengetanke gør klar til at kunne omgå skattereglerne og undgå at betale skat af store aktieudbytter. De tre er LEGO-dynastiet, Kirk Kristiansens investeringsselskab, Kirkbi samt Radiometer-ejeren Johan Schrøders Investeringsselskabet af 30.4. 1992 og Unibank.

Udbytte - og skat - i vente

De tre er gået sammen om en model, så de skattefrit kan trække udbytter ud af investeringsvirksomheden Axcel Industriinvestor, som de ejer sammen med en række andre investorer. Axcel har for et milliardbeløb investeret i en stribe danske industrivirksomheder som Kansas-Wenaas, Tvilum-Scanbirk, Løgstør Rør, Monarflex m. fl.

Axcel Industriinvestor ventes i løbet af få år at kunne begynde at kaste noget afkast af investeringerne. F.eks. ved en kommende børsnotering af Tvilum-Scanbirk.

En udlodning af udbytter fra Axcel vil imidlertid udløse en 25 pct. udbytteskat. Den skat kan de tre nu undgå ved at gå sammen om et fælles-ejet selskab.

Fælleseje af Axcel-aktier

Det fællesejede selskab »Axcel IKU Invest« er stiftet så det har adresse hos Kirkbi i Billund.

Selskabet samler de tre pengetankes Axcel-aktier i en fælles pulje. Dermed opnår de tre tilsammen en aktiepost i Axcel, som kommer op over 25 pct. af aktiekapitalen og dermed fritager for udbytteskatten - en særlig lempelse for moderselskaber.

Unibank, Johan Schrøder og Kirk Kristiansen-familien kan dermed samle deres udbytter op i Axcel IKU Invest, der får status som moderselskab.

For derefter at betale udbytterne videre herfra til sig selv. Det vil heller ikke udløse udbytteskat. For med en ejerandel på hver 33,3 pct. i Axcel IKU Invest bliver de tre også her fritaget for udbytteskat.

Modellen er ifølge skatteeksperten, revisor og SF-folketingskandidat Christen Amby stadig mere udbredt. Han kalder modellen for »holdingselskabsnetværk«.

Undergraver reglerne

Modellen gennemføres »med skattemyndighedernes billigelse«, konkluderer han i det nye nummer af fagtidskriftet »Skattepolitisk oversigt.«

»Herved undergraves reelt reglerne om skattefrit udbytte,« anfører Christen Amby.

Skattemodellen bliver også brugt af mindretalsaktionærer som f.eks. medarbejdere, der vil omgå udbyttebeskatningen på medarbejderaktier i deres arbejdsplads.

..

BRANCHENYT
Læs også