Butikker vinder flaskekrig

Efter mange års strid har butikker og bryggerier indgået en aftale, der betyder, at bryggerierne skal betale for håndtering af de tomme flasker.

En ny historisk aftale om returemballage mellem de danske bryggerier og dagligvarehandelen kommer til at koste bryggerierne op mod 100 mio. kr. om året.

Efter mange års voldsom strid om pant- og returflaskesystemet indgår bryggerier og butikker nu en overraskende aftale, der betyder, at bryggerierne fra årsskiftet skal betale en stor sum penge for detailhandlens besværlige arbejde med at sortere de mere end to milliarder returflasker, som forbrugerne hvert år afleverer til flaskedrengene.

Afslutningen på den årelange flaskekrig baner samtidig vejen for en forsvarlig og miljøvenlig håndtering af øldåser og engangsemballage, hvis Danmark taber den såkaldte dåsesag ved EU-domstolen.

»Vi forventer at underskrive en principaftale med bryggerierne i denne måned. Det betyder, at butikkerne fra den 1. januar vil modtage en håndteringsgodtgørelse for deres arbejde med at sortere flasker,« siger direktøren for De Samvirkende Købmandsforeninger, John Wagner, der har siddet med ved forhandlingsbordet.

Han ønsker ikke at uddybe indholdet af aftalen, fordi Bryggeriforeningen og dagligvarehandlen har aftalt, at man ikke vil kommentere sagen, før papirerne er underskrevet.

Millionregning

Men Jyllands-Posten erfarer, at bryggerierne for fremtiden skal betale butikkerne 2,7 øre for hver almindelige øl- og vandflaske af glas. Hertil kommer en langt højere betaling for de mange plasticflasker i forskellige størrelser. Med mere end to milliarder returflasker om året kommer ekstraregningen til bryggerierne til at lyde på mellem 60 og 100 mio. kr.

Ifølge John Wagner cirkulerer der i dag 34 forskellige slags flasker og hele 52 forskellige øl- og vandkasser i dagligvarehandelen, og det er både tidsrøvende og pladskrævende for butikkerne.

Antallet af flasker og kasser vil stige kraftigt, hvis EU-domstolen ophæver det danske forbud mod salg af øl og sodavand på dåse, og derfor har parterne samtidig forhandlet om, hvordan engangsemballage skal håndteres på det danske marked.

Historisk gennembrud

..

BRANCHENYT
Læs også