Finansfokus - torsdag

Oversigt for de vigtigste finansbegivenheder torsdag den 3. december:

Vi er stadig uden for regnskabssæsonen, men torsdagen byder på et interessant regnskab fra den tyske industrigigant Siemens. En del af opmærksomheden vil også rettes mod torsdagens europæiske rentemøde samt det amerikanske nøgletal for ISM-erhvervstilliden for servicesektoren.

På den hjemlige front vil Carlsberg-investorerne rette blikket mod Storbritannien, hvor den mindre pubkæde Marston's er aktuel med helårsregnskab. Selskabet driver knap 1700 pubber og har desuden også sin egen ølproduktion. På selskabets pubber sælges dog også Carlsberg som et af hovedmærkerne.

Den tyske industrigigant Siemens fremlægger årsregnskab, og det bliver dagens højdepunkt, hvor det i øvrigt er ganske småt med planlagte nyheder. Siemens er blandt Europas største virksomheder, og regnskabet kan give en indikation for helbredet i industrien og erhvervslivet. Den 13. november skrev det amerikanske finanshus JP Morgan, at Siemens kan udnytte den nuværende krise som en mulighed, da Siemens i den nuværende situation kan nyde godt af sine diversificerede aktiviteter, hvilket skaber en større sikkerhed for en fastholdelse af indtjeningen. Yderligere ventes Siemens at nyde godt af omkostningsbesparelser. JP Morgan har en positiv overvægt-anbefaling på Siemens-aktien, som får et kursmål på 75 euro. Siemens har i september givet indikationer for udviklingen - især inden for Healthcare - og det tager toppen af overraskelsesmulighederne. I de seneste regnskab overraskede Siemens på bundlinjen, mens omsætningen og ordreindgangen lå på den svage side.

Fra en dansk synsvinkel er der flere interessante punkter i Siemens-regnskabet. Siemens har tidligere annonceret sin interesse for et frasalg af høreapparatenheden Siemens Hearing, som er konkurrent til William Demant og GN Store Nord. Onsdag meddelte Siemens, at storbanken UBS skal hjælpe med salget.

Yderligere er Siemens konkurrent til danske Vestas på vindmøllemarkedet. Her er Siemens ledende inden for off-shore. Selskabet skrev i regnskabet for tredje kvartal, at energi-enheden leverer tocifrede vækstrater, og at Renewable Energy (vindmølleenheden) har leveret en stærk overskudsvækst på 39 pct. Siemens pointerede i sidste kvartalsregnskab, at nye vindordrer lå på 1,80 mia. euro inklusiv ordren på 175 vindmøller til offshore-projektet "London Array", men selskabet skrev også, at ordreindgangen ventes at falde.

Den Europæiske Centralbank er aktuel med rentemøde med annoncering kl. 13.45 og pressemøde kl. 14.30. Den største opmærksomhed vil rette sig mod udtalelserne fra ECB-chefen Jean-Claude Trichet, idet renten ventes fastholdt på de nuværende 1,00 pct.

Kl. 16.00 fremlægges det amerikanske ISM erhvervstillidsbarometer for servicesektoren i november, hvilket sker, efter at ISM for industrien skuffede i tirsdags. Analytikerne venter at se en fremgang til 51,5 fra 50,9 i oktober, hvilket vil være en indikation på, at der er stigende aktivitet. Servicesektorens erhvervstillid halter typisk efter industriens.

Beskæftigelseskomponenten i ISM service vil få ekstra opmærksomhed frem mod fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport for november.

- Det bliver spændende at se, om beskæftigelseskomponenten viser fremgang, da vi venter, at der i USA vil komme jobskabelse i 1. kvartal 2010, udtaler chefanalytiker Allan von Mehren fra Danske Bank.

Allan von Mehren hæfter sig ved, at det også bliver spændende at se den ugentlige detailsalgsopgørelse. De amerikanske forbrugere får ekstra opmærksomhed, da forbrugerne er afgørende for opsvingets holdbarhed og styrke. Især aktiemarkederne har reageret på detailsalgsopgørelserne. Detailsalgsopgørelsen ICSC præsenteres torsdag kl. 17.00. Yderligere kommer der også ugentlige arbejdsløshedstal.

Den amerikanske centralbankechef Ben Bernanke taler torsdag kl. 16.00 i Senatet i kongressen.

BRANCHENYT
Læs også