Obligationer: Kursstigninger efter fredagens fald

Det danske obligationsmarked lukkede mandag med solide kursstigninger, og dermed blev fredagens kursfald indhentet.

Fredagens markante positive overraskelse fra det amerikanske arbejdsmarked er ramt af mistro, mens svage tyske industriordrer også skabte bekymringer. På valutamarkedet har dollaren fået lidt luft.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2019, lukkede mandag 0,47 point højere i kurs 103,88 med en effektiv rente på 3,52 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-38'erne 0,25 point højere i kurs 93,23 med en effektiv rente på 4,68 pct.

Fredag kom der en markant positiv overraskelse fra det amerikanske arbejdsmarked, da arbejdsløsheden faldt til 10,0 pct. Samtidig viste beskæftigelseskomponenten, at man er tæt på en situation med positiv jobskabelse.

- Der kan ikke være tvivl om, at den amerikanske arbejdsmarkedsrapport var positiv, men der er lidt spekulationer i markedet om, hvorvidt den nu også giver et retvisende billede. Yderligere var de svage tyske industriordre med til at skabe bekymringer, og det gav dagens udvikling med rentefald, udtalte cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

Middagens opgørelse over de tyske fabriksordrer faldt overraskende 2,1 pct. i oktober i forhold til september, da de steg 1,3 pct. Det var uventet, idet analytikere ifølge Blomberg News havde venten stigning på 0,8 pct.

Investorerne vil mandag aften rette fokus mod talen fra den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke. Det bliver interessant at høre, hvorvidt han gentager tidligere meldinger om, at økonomien forbedrer sig moderat, eller om han har mere positive bemærkninger gemt i ærmet. Yderligere vil eventuelle kommentarer til fredagens overraskende arbejdsmarkedsrapport blive nøje studeret og vurderet.

I futuremarkedet kalkuleres der nu med en sandsynlighed på mere end 50 pct. for en amerikansk rentestigning i juni 2010. Tidligere lå den på mindre end 35 pct.

Dollaren blev styrket mod euroen, mens udviklingen i dollar/yen var mere vigende efter fredagens styrkelse af dollaren. Ved dansk lukketid kostede en euro 1,4825 dollar, mens en dollar kostede 89,67 yen. Det sker, efter at dollaren over den seneste måned har været hårdt presset mod de to konkurrenter.

BRANCHENYT
Læs også