Forbrugerne tynget af skepsis

Danskerne er så hårdt ramt af den fælles forbrugs-depression, at vi ikke tør bruge løs før tidligst i 2. halvår 2010. Også julehandlen vil være mager.

Skaren af økonomer med dystre prognoser for danskernes mod på at bruge penge vokser.

De tror ikke, der kommer gang i det private forbrug, og dermed tror de ikke, der kommer fut i en af de vigtigste motorer for væksten før engang langt ind i 2010, måske endda først i 2011.

»Jeg har set analyser, der peger på en stigning i forbruget og spirende optimisme hos forbrugerne. Men når jeg stykker alle de forskellige nøgletal sammen, tror jeg ikke, vi vil se en stigning hverken i julehandlen eller i det private forbrug i et godt stykke ind i 2010, måske først i 2011,« siger chefkonsulent Kasper Baldvinsson, som følger netop detailhandlen og dermed forbruget tæt for konsulentfirmaet Retail Institute Scandinavia.

Hans vurdering ligner den, der kom fra Dansk Erhverv i en prognose for få dage siden.

Kommentaren fra Kasper Baldvinsson falder samme dag, som PBS offentliggjorde tal for Dankort-omsætningen i november. Umiddelbart ligger omsætningen lidt højere end i samme måned sidste år. Men tager man højde for inflationen, er udviklingen flad. I forhold til oktober i år er omsætningen faldet. Tallene er første indikation af forbruget i november, og de giver derfor også et vink om julehandlen.

»Dankort-omsætningen tegner således et billede af et privatforbrug, som fortsat står i stampe. Trods udsigten til rekordlave flekslånerenter og en markant skattenedsættelse er vi fortsat meget forsigtige med vore privatøkonomi,« konstaterer cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank.

Han tror dog stadig, danskerne vågner af deres forbrugslammelse efter nytår. Det samme gør Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, i en ny økonomisk prognose.

»Alt i alt er privatforbrugsbuen spændt hårdt op, klar til et kraftigt skud til næste år,« vurderer Helge Pedersen.

Men Kasper Baldvinsson fra Retail Institute Scandinavia tror, pilen rammer lige ned i pensionsopsparingen og ikke i butikkernes kasseapparater. Han sigter til, at ledigheden forventes at stige gennem 2010, lige som boligpriserne ikke ventes at give grund til begejstring.

»Forbrugerne har ganske rigtigt betydeligt flere penge til rådighed i 2011. Men igennem krisen har der været dyb usikkerhed om økonomien, og jeg tror, den usikkerhed skal fjernes med faktuelle tegn på en vending. Derfor tror jeg tidligst på en tydelig stigning i det private forbrug hen imod slutningen af 2010 eller begyndelsen af 2011,« siger Kasper Baldvinsson.

BRANCHENYT
Læs også