Ringe produktivitet presser lønnen

Danmark har tabt terræn i produktivitetskapløbet det seneste årti. DI frygter, at Danmark får svært ved at genvinde den tabte eksport. Danske virksomheder er bedre til at lave dyre kvalitetsprodukter, mener Dansk Metal.

Dansk industri taber terræn til andre lande i kampen om at producere billigt og effektivt.

Danmark er raslet ned ad produktivitetsrangstigen blandt OECD-lande: Fra en ottendeplads i 1998 til en femtendeplads i 2008 ud af 29 lande. Det er den laveste placering i 27 år.

Men industrilønningerne er ikke fulgt med ned - i OECD-regi er Danmark kun overgået af Norge og Tyskland i den seneste opgørelse fra 2007.

»Der er et mismatch mellem vores lønniveau og produktivitet. Det er en betydelig udfordring for vores konkurrenceevne, som kan håndteres gennem lavere lønstigninger end i vores nabolande. Det gennemtvinger markedet, hvis vi får høj ledighed. Den anden løsning er reformer, som øger produktiviteten,« siger cheføkonom i tænketanken Cepos Mads Lundby Hansen. Blandt reformer peger han på lavere selskabsskat, privatiseringer, mere udenlandsk arbejdskraft og bedre uddannelsesniveau.

Bekymring i DI


..

BRANCHENYT
Læs også