God forretning at redde USA's banker

Regningen for sidste års redningsaktion skrumper fra 700 til 42 mia. dollars. Redningsaktionen for bankerne ender med at give staten et overskud.

Præsident Barack Obama får flere milliarder til rådighed for et nyt politisk vigtigt beskæftigelsesprogram, efter at nye beregninger har vist, at sidste års storstilede redningsaktion for den finansielle sektor koster langt mindre end oprindeligt forudset.

Der bliver samtidig mulighed for at reducere statens rekordstore budgetunderskud. Storbankernes hurtige come back og dermed følgende tilbagebetaling af de snesevis af milliarder, som de fik tilført på skatteydernes regning under præsident George W. Bush i oktober sidste år, sender snesevis af milliarder tilbage i statskassen.

Den hastigt skrumpende regning har således vigtige økonomiske konsekvenser, men dens politiske betydning kan blive endnu større. Både regeringen og begge partier i Kongressen har været genstand for hastigt voksende kritik, fordi redningen af bankerne blev set som et eksempel på urimelig forskelsbehandling.

Kritikere henviser til, at de mange institutioner på Wall Street fik milliarder, så de meget hurtigt kom på fode, mens nødstedte husejere og mange virksomheder blev overladt til sig selv. Vreden kan muligvis afdæmpes, når det nu viser sig, at den endelige regning for finanskrisen bliver relativt beskeden.Banker giver overskud


..

BRANCHENYT
Læs også