Dubai klar til at sælge aktiver

Enorm strandgrund i Dubai kan komme i spil, hvis statsselskab må standse betalingerne.

Lukketheden om gældsforhandlingerne i en række kriseramte statsselskaber sendte mandag aktierne kraftigt ned på børserne i Dubai og Abu Dhabi.

I Dubai dykkede DFM-indekset 5,8 pct. til de laveste niveau siden juli, og på børsen i Abu Dhabi faldt kursen på Emaar Properties PJSC med de 10 pct., der er det maksimalt tilladte på en enkelt handelsdag. Emaar Properties er den største ejendomskoncern i De Forenede Arabiske Emirater.

I Singapore meddelte skibsleasingselskabet First Ship Lease Trust, at det har opgivet planer om at sælge obligationer for godt én milliard kroner, fordi »usikkerheden skabt af gældskrisen i Dubai ville føre til uacceptabelt lave kurser« på selskabets obligationer.

First Ship Lease Trust har en flåde på 23 skibe, og obligationssalget skulle have rejst kapital til udvidelse af flåden, da krisen i den globale skibsfartsindustri »åbner mange attraktive muligheder«.

Blandt kreditorerne i den statsejede Dubai World-koncern samler interessen sig om de aktiver, der kan sælges fra for at skaffe kapital, der kan nedbringe koncernens gæld. Forudsætningen for et frasalg er, at de selskaber i Dubai World, som har bedt om seks måneders henstand, befinder sig i en betalingsstandsningslignende situation.

Mest udsat er ejendomsselskabet Nakheel PJSC, der på mandag den 14. december skal indfri et islamisk obligationslån på 17,5 mia. kr. Til sikkerhed for lånet har Nakheel stillet lejekontrakten på en strandgrund i Dubai på 63 millioner kvadratmeter. Lejekontrakten løber i 50 år.

Planerne for området, som er på størrelse med Manhattan i New York, er at opføre boliger til 1,5 millioner mennesker, hvilket reelt vil fordoble indbyggertallet i Dubai, men Nakheel har ikke penge til at realisere byggeriet, ligesom ingen banker vil finansiere det i den nuværende situation. Der findes næppe heller købere til de mange boliger.

Hvis Nakheel ikke kan indfri obligationslånet på mandag, og heller ikke forinden har indgået en aftale med obligationsejerne om at omlægge lånet, vil der være tale om en betalingsstandsning. Ifølge betingelserne for lånet har Nakheel 14 dage til at finde en løsning. Lykkes det ikke, vil obligationsejerne være berettigede til at overtage den sikkerhed, der er stillet for lånet.

I Dubai anses det for tvivlsomt, at regeringen vil acceptere, at udenlandske kreditorer overtager et areal, der er så vitalt for ambitionerne om at gøre Dubai til det førende finans-, handels- og turistcentrum ved Den Persiske Golf. Retssystemet i Dubai har aldrig skullet tage stilling i en sådan sag, hvorfor der ikke eksisterer nogen retspraksis på området, der er styret af sharia.

Mandag indikerede Abdulrahman al-Saleh, der er generaldirektør for Dubais ”finansministerium”, at det kan komme på tale at sælge nogle af Dubai Worlds oversøiske aktiver, herunder Atlanterhavslineren ”Queen Elizabeth II” og aktieposten i den canadiske cirkus Cirque du Soleil.

»Intet forhindrer Dubai World i at realisere internationale aktiver som led i gældsomlægningen,« siger Abdulrahman al-Saleh til den arabiske tv-station Al Jazeera.

Moody's Investors Service tegner i sin ugentlige vurdering et decembertrist billede af situationen i Dubai.

»Af de seks statskontrollerede selskaber, hvis kreditværdighed vi for en uge siden nedjusterede, har kun to - DP World og DEWA - bevaret deres status som investeringsegnede. De to selskaber vil også være de bedst skikkede til at rejse kapital, når gældskrisen i Dubai engang er drevet over,« skriver Moody's. Moody's ser ingen umiddelbare globale risici som følge af gældskrisen i Dubai.

BRANCHENYT
Læs også