Den frie konkurrence under pres

Udbud KL og Danske Regioners topembedsmænd bøjer sig for Dansk Erhverv og DI og anbefaler central platform for offentlige udbud. Et anslag mod den fri konkurrence, lyder det fra kritikere.

Konkurrencestyrelsen risikerer at ødelægge den frie konkurrence på et marked, hvor den frie konkurrence netop har allerhøjeste prioritet. Det drejer sig om markedet for offentlige udbud, hvor de danske kommuner og regioner og staten hvert år køber ydelser for flere hundrede milliarder. Gennem de seneste år har en håndfuld selskaber gjort det til en god forretning at støvsuge de offentlige hjemmesider og lægge de mange udbud ud på forskellige platforme, hvor private virksomheder kan finde opgaven og byde på dem.

Mens kommunerne er blevet markant bedre til at få sendt alle opgaver, der koster mere end 500.000 kr., i licitation, er de private udbydere blevet bedre til at indsamle buddene, så konkurrencen om de mange opgaver er blevet skærpet, og skatteborgerne i sidste ende får meget mere for pengene.

Sådan lød en af konklusionerne i en rapport fra Konkurrencestyrelsens sekretariat i Udbudsrådet den 24. september i år, og derfor overraskede det mange iagttagere, at forfatterne anbefalede, at staten skal oprette en central platform, hvor alle offentlige udbud skal ligge.

Ministeren tygger


..

BRANCHENYT
Læs også