Obligationer: Kursfremgang på mindre flugt til sikker havn

Det danske obligationsmarked lukkede tirsdag pænt højere, idet investorerne søgte ly i sikker havn, efter et par usikkerhedsmomenter i tirsdagens nyhedsstrøm.

Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke kom i en tale mandag aften med knap så optimistiske meldinger om den amerikanske økonomi, som investorerne havde håbet på. Derudover sænkede et kreditratingbureau sin kreditvurdering af Grækenland, hvilket fik investorerne til at efterspørge de fastforrentede papirer.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2019, lukkede tirsdag 0,43 point højere i kurs 104,31 med en effektiv rente på 3,47 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-38'erne 0,35 point højere i kurs 93,58 med en effektiv rente på 4,62 pct.

Kreditvurderingsbureauet Fitch Ratings nedjusterede tirsdag sin langsigtede kreditvurdering af Grækenland i både fremmed og lokal valuta et niveau til BBB+, mens kreditvurderingsbureauet Standard & Poors satte sin vurdering på A- til overvejelse, hvilket typisk resulterer i en nedjustering inden for en måned. Mandag udtalte ECB-chefen Jean-Claude Trichet, at der skal mere handling til fra den græske regerings side, hvis Grækenland skal komme ovenpå igen. Landet bakser med et alt for stort budgetunderskud i forhold til reglerne for euro-samarbejdet.

- Bekymringerne for Dubai steg en anelse tirsdag, mens vi så en lignende form for koncept med bekymringerne for Grækenland, hvilket fik investorerne til at søge ly i sikker havn, sagde obligationschef Charles Diebel hos finanshuset Nomura International til Bloomberg News.

Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke talte mandag aften i Washington, og han er sikker på, at centralbanken har de værktøjer, der skal til for at komme ud af den lempelige pengepolitik, samt at centralbankens exit-strategi fra den lempelige pengepolitik kan løse opgaven. Bernanke fastholdt dog, at renten skal holdes på det lave niveau i den kommende tid, og at den seneste udvikling i arbejdsmarkedet ikke har ændret på det faktum. Ben Bernanke venter moderat vækst i 2010, hvilket vil give små fald i arbejdsløsheden, men han pointerede, at økonomien står over for "betydelig modvind", hvilket er en ny passus fra centralbankchefen.

- Det faktum, at Ben Bernanke decideret valgte at nedkøle investorerne, havde tydeligvis en effekt på tirsdagens handel. Vi er ikke midt i stormen længere, men det er klart at de hårde vinde endnu ikke har forladt finansmarkederne. Det understøttede obligationskurserne, sagde obligationsstrateg Luca Jellinek hos ANZ Banking Group til Bloomberg News.

Den japanske regering løftede natten til tirsdag sløret for en vækstpakke på 7200 mia. yen eller omregnet 81 mia. dollar. Vækstpakken er delt op i tre dele, hvor 3.500 mia. yen skal gå til regionalhjælp, 600 mia. yen til arbejdsløshedsbekæmpelse og 800 mia. yen til miljøvenlige tiltag. Vækstpakken har været forsinket grundet politiske forhandlinger i kollationsregeringen. Bloomberg News skrev, at vækstpakken kommer en uge efter Bank of Japans obligationsopkøbsprogram for 10.000 mia. yen, hvilket skal bekæmpe deflation og effekten fra den kraftigt styrkede yen. Regeringens vækstpakke anses for at være af en størrelse, som kan give økonomien et løft.

BRANCHENYT
Læs også