Aktier: Solide fald i Europa trak C20 lavere

C20 var tirsdag formiddag oppe i et beskedent plus, men blev mødt af skuffende tal for tysklands industriproduktion ved middagstid.

Det sendte det generelle marked på rutsjebanetur frem til lukningen, hvilket var understøttet af mandagens negative meldinger fra den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke. C20 lukkede 0,9 pct. lavere i 333,39.

- Ser man på tallene for tysklands industriproduktion over en længere tidsperiode, syntes jeg ikke det ser så slemt ud, da tallet i forhold til de forrige måneder bekræfter, at der er fremgang at spore. Dubai-uroen vendte også en smule tilbage tirsdag, men vi ser relativt udramatisk på situationen og venter fortsat en underliggende positiv trend, sagde chefrådgiver Michael Borre i Nordea til RB-Børsen.

Harboe var eneste regnskabsaktuelle selskab på det danske marked tirsdag. Bryggeriets regnskab for første halvår viste et fald i omsætningen, men en stigning på 30 pct. i indtjeningen i forhold til samme periode sidste år. Bryggeriet fastholdt sine forventninger til resten af regnskabsåret. Omsætningen blev på 804,8 mio. kr. - 4,2 pct. mindre end i samme periode året før. Resultat af primær drift (EBIT) steg til 32,9 mio. kr. mod 24,9 mio. kr. sidste år - godt 30 pct. højere end første halvår sidste år. Harboe lukkede 0,4 pct. lavere i 113 kr., mens konkurrenten Carlsberg lukkede 1,16 pct. lavere i 382 kr.

Vestas lukkede 4,3 pct. lavere i 338,5, da aktien var ramt af selskabets nedskæringer i USA. Vestas foretog et mere voldsomt træk end ventet, da vindmølleproducenten sender 500 ansatte i USA på orlov i starten af 2010. Det konstaterede Jyske Banks Vestas-analytiker, Christian Nagstrup.

- De går lidt mere drastisk til værks, end jeg havde forventet. Jeg troede mere, at det var et spørgsmål om, at de skulle hyre i et lavere tempo. Det var også det, de meldte ud ved regnskabet for tredje kvartal. Det er en anderledes melding, end vi fik ved regnskabet, sagde Christian Nagstrup til RB-Børsen.

Novo Nordisk lukkede 0,4 pct. højere i kurs 339. Novo Nordisk vil betale 24 mio. dollar (120 mio. kr.), og der er mulighed for yderligere milepælsbetalinger på op til 157,5 mio. dollar ved indlicensiering af et antistoft fra Zymogenetics. Herunder en milepælsbetaling på 1,5 mio. dollars ved indsendelse af IND-ansøgning (Investigational New Drug) og en milepælsbetaling på 8,5 mio. dollars ved iværksættelse af fase 1-studier med det monoklonale antistof, foruden royalties af nettosalget.

DSV-aktien lukkede 0,7 pct. lavere i kurs 88,2. Transportkoncernen DSV's amerikanske konkurrent FedEx opjusterede mandag aften indtjeningsforventningerne til andet kvartal markant.

Nordea lukkede 1,88 pct. lavere i 52,3. Morgenavisen Jyllands-Posten skrev tirsdag, at Nordea er i spil til erstatninger på op til 1 mia. kr. i Finland, hvilket skyldes salget af investeringsprodukter som bl.a. er baseret på de dødsmærkede islandske banker og de amerikanske boliglånshuse Fannie Mae og Freddie Mac.

ALK-Abello lukkede 2,2 pct. lavere i kurs 418. Godkendelsen af ALK-Abellos nærmeste konkurrent, franske Stallergenes pendant til allergitabletten Grazax og de seneste positive tre-årsdata fra forsøg med tabletten, er en klar fordel i relation til allergivaccineselskabernes største udfordring, nemlig markedspenetreringen. Det vurderede analytiker Brian Rathje fra Alm. Brand Markets.

BRANCHENYT
Læs også