Harboe tjener mere på mindre

Klimaøl, specialøl og maltekstrakt til muslimer løfter Harboe trods finanskrisen.Længere kreditter har skaffet flere kunder.

Trods krisen og vigende efterspørgsel formår Harboes Bryggeri alligevel at tjene flere penge igen.

Overskuddet er øget 56 pct. til 24 mio. kr. i første halvdel af regnskabsåret 2009/10. Derimod er nettoomsætningen faldet godt 4 pct. til 805 mio. kr.

Nye og dyrere produkter bærer en del af æren den forbedrede bundlinje i et lettere faldende marked.

»Det går den rigtige vej. Vi har udviklet masser af nye produkter. Bl.a. har vores Clim8 beer, der er brygget på byg i stedet for malt og sparer 8 pct. energi på brygningen, været et rigtig godt produkt,« siger adm. direktør Bernd Griese.

Harboe har de seneste år måttet se årsresultatet efter skat skrumpe gevaldigt: Fra 86 mio. kr. i 2004/05 til 26 mio. kr. i 2008/09.

Nye specialøl fra bl.a. datterselskabet Skælskør Bryghus og læskedrikke samt juice i den dyre ende hjælper også godt til i kraft af bedre dækningsbidrag.

Finanskrisen har ikke været ubetinget dårlig for Harboe, anfører direktøren for det traditionelle discount-bryggeri.

»Vi kan mærke finanskrisen både positivt og negativt. Det var svært at gå ind på nye markeder, fordi folk var forsigtige. Men da vi ikke har det store problem med at låne penge, fordi vi næsten er selvfinansierende, har vi kunnet give nye kunder længere kreditter. Det har givet os nye kunder særligt i Tyskland,« forklarer Bernd Griese.

Salget af maltekstrakt på eksportmarkederne i Mellemøsten og Afrika bliver også stadig vigtigere for Harboe. Ekstrakterne gør det meget nemt at producere alkoholfri øl ved at tilføje kulsyreholdigt vand.

»Vi har arbejdet meget med maltekstrakt, og vi forventer os meget af det i fremtiden. I dag er det ikke så stort endnu, men vi har foretaget store investeringer i at producere maltekstrakt. I Danmark går vi mere ind på specialølsmarkedet, og på eksportmarkederne går vi også ud med specielle produkter,« siger Bernd Griese, der sætter stor lid til Harboes nyopkøb herhjemme, det pressede mikrobryggeri Gourmet Bryggeriet.

»Vi er ved at få Gourmet Bryggeriet på sporet. Det er ved at blive integreret i vores firma, så vi kan udnytte synergieffekter særligt på afsætningsområdet. Det har været en rigtig god investering,« mener Bernd Griese.

Harboe forventer fortsat et årsresultat før skat på 55-65 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også