Ny stimulanspakke i Japan

Pengeudpumpning skal bekæmpe deflation og risiko for fornyet økonomisk tilbageslag.

Opsvinget i japansk økonomi er så svagt, at Japans regering netop har vedtaget en stimulanspakke på 7,2 billioner yen (402,5 mia. kr.).

Det japanske skridt kommer på et tidspunkt, da økonomer og politikere i andre industrilande intenst debatterer, hvornår de mange stimulans- og hjælpepakker skal trappes ned og den statslige deltagelse i samfundsøkonomien normaliseres.

Halvdelen af den seneste stimulanspakke går til Japans præfekturer, der er under økonomisk pres. Til bekæmpelse af den stigende arbejdsløshed er der afsat 600 mia. yen (33,5 mia. kr.), mens andre 800 mia. yen (44,7 mia. kr.) er øremærket miljø- og klimainitiativer. Stimulanspakken rummer også incitamenter for bilkøbere til at vælge mere brændstoføkonomiske modeller, ligesom der er også er en håndsrækning til køb af den mest strømbesparende forbrugerelektronik.

Japan kæmper ikke blot med følgerne af den verdensøkonomiske recession og er netop kommet ud af den værste recession siden Anden Verdenskrig, men også fornyet deflation og en stigende kurs på yen i forhold til den amerikanske dollar.

Den japanske centralbank valgte i den forgangne uge at stille 10 billioner yen (558,5 mia. kr.) til rådighed for bankerne i bestræbelser på at stabilisere yenkursen og herigennem bekæmpe deflationen.

Eksportordrer daler

..

BRANCHENYT
Læs også