Dansk eksport stadig i dvale

Danmarks eksport faldt 1,2 pct. i oktober, mens eksporten hos nabo- landene Tyskland og Storbritannien er steget 4-5 pct. DI frygter, at Danmark går glip af opturen på grund af dårlig konkurrenceevne. Naturlig udvikling, mener Danmarks Eksportråd.

Dansk eksport roder stadig rundt på et ubehjælpeligt lavt niveau med et nyt fald på 1,2 pct. i oktober sammenlignet med september.

Udviklingen vækker bekymring hos erhvervsorganisationen DI - særligt fordi dugfriske eksportopgørelser fra Tyskland og Storbritannien viser mærkbar eksportfremgang på 4-5 pct.

»Vi får desværre ikke lov at få den fremgang i eksporten, som andre lande har fået. En af de væsentligste årsager kan være svækkelsen af konkurrenceevnen de seneste år, som kan give ekstra udslag nu, hvor der på grund af krisen kommer ekstra fokus på priser,« siger chefkonsulent Morten Granzau Nielsen.

DI vurderer også, at andre lande kommer hurtigere gennem eksportkrisen, fordi de har større eksportandel til Asien.

»Vi regner med, at det nok skal blive bedre. Med det kommer ikke til at gå særligt hurtigt på grund af den svækkede konkurrenceevne. Hvis eksporten ligger underdrejet, koster det produktion og arbejdspladser for Danmark,« vurderer chefkonsulenten, der peger på den relativt lave produktivitetsfremgang i Danmark som et af de afgørende problemer.

Ingen gavn af tysk optur


..

BRANCHENYT
Læs også