Fiskekrig mellem EU og Norge

Danske fiskere frygter at blive gidsler i sammenbrudte forhandlinger.Erhvervets formand appellerer til ministre og EU om at få striden løst.

Næste års fangster - og dermed økonomiske situation - er usikker for danske fiskere. Forhandlinger mellem EU og Norge om 2010-fiskeriet i fiskeriet er nemlig netop brudt sammen. Det rammer især fiskeriet i Nordsøen, som er det vigtigste farvand for det danske erhverv.

En aftale mellem Norge og EU, hvor en fælles fiskeripolitik gælder for de 27 medlemslande, er fundamentet for de traditionelle forhandlinger om vilkårene og kvoterne for det kommende års fiskeri. EU's ministerråd samles på mandag i Bruxelles til det årlige fiskerislag. Men uden en aftale med Norge er situationen anderledes og væsentligt mere tilspidset end tidligere.

Konsekvensen bliver angiveligt, at EU-ministrene kun kan træffe foreløbige aftaler for næste års fiskeri. Og samtidig får danske - og andre EU-fiskere - fra årsskiftet ikke adgang til norsk farvand. Fartøjer fra Norge må heller ikke må komme i EU's del af Nordsøen, så længe der ikke er indgået en aftale.

»Det er en alvorlig situation. Jeg er meget ked af, at nordmændene ikke vil indgå en aftale med EU's forhandlere, som ellers har arbejdet hårdt for det. De to parter er dybt uenige om en makrelaftale, og det rammer hele det øvrige fiskeri. Det er meget uheldigt og skaber stor usikkerhed,« siger Svend Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Netop makrelfiskeriet har været det store stridspunkt gennem de seneste måneder. Norge ønsker adgang til EU's farvande, for at fartøjer kan få del i makrelfangsterne, da denne art flytter sig. Det er ikke lykkedes i efteråret at nå til enighed. Og det emne indgår nu i de øvrige forhandlinger om 2010-fiskeriet.

Den norske fiskeri- og kystminister, Lisbeth Berg-Hansen, udtrykker dyb skuffelse over EU. Hun mener, at de norske forhandlere er »gået langt for at opnå en aftale.«

Omvendt siger EU's fiskerikommissær, Joe Borg, at »en god chance for en afbalanceret aftale er forspildt« - altså fra norsk side.

Kontorchef Ole Poulsen i det danske fødevareministerium oplyser, at der var en tilsvarende situation i 2004, hvor der først kom en aftale i stand mellem Norge og EU ind i det nye år.

BRANCHENYT
Læs også