Skattesmæk til britiske banker

Ny bonusskat på banker indføres med øjeblikkelig virkning. Tackling af offentlig gæld udskydes til efter et valg trods advarsel fra kreditvurderingsbureauer.

Det havde alle tegnene på at være et valgoplæg, da den britiske finansminister Alistair Darling i går fremlagde sin sidste finanslovspakke inden næste valg i senest juni.

Storbritannien er den eneste større økonomi, der stadig er i recession. Premierminister Gordon Brown og regeringspartiet Labour er fortsat langt bagefter oppositionen i meningsmålingerne. Finansminister Alistair Darling brugte derfor sit halvårlige budgetoplæg til at banke bankerne på plads med en øjeblikkelig éngangsafgift på 50 pct. - på bankerne, ikke de ansatte - af bonusser på over 200.000 kr., hvilket uden tvivl var et populært indgreb blandt den bredere befolkning.

»Der er banker, som stadig prioriterer at betale store bonusser til allerede højt betalte medarbejdere,« sagde Darling til Underhuset: »De burde fokusere på at genopbygge deres finansielle styrke og øge udlån, og jeg giver dem nu et valg.«

Indgrebet var målrettet mod kontantbonusser, og der var i går allerede rapporter om hektisk aktivitet i bankverdenen for at omlægge bonusser til basisløn, aktier eller frynsegoder.

Gælden eksploderer


..

BRANCHENYT
Læs også