Klimafiasko dyr for vindmølle- branchen

Forskellen på en god og dårlig aftale er gigantisk for vindmølleindustrien.En slap aftale vil dræne danske ordrebøger for mere end 1.000 mia. kr.

Ender FN's klimatopmøde uden en håndfast og direkte omsættelig klimaaftale, lander der en gigantisk regning hos den globale vindmølleindustri.

Frem mod 2030 vil en slap klimaaftale skære omkring 4.500 mia. kr. af den globale vækst i branchen. Værst vil det gå for Danmarks vindmølleindustri, der står til at gå glip af ordrer for mere end 1.000 mia. kr.

»Forskellen opstår, fordi en COP15-aftale vil accelerere udviklingen,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien, om forskellen.

Forskellen på en håndfast og en slap klimaaftale fremgår af en ny vindmøllerapport fra BTM Consult, som har fulgt vindmøllebranchen herhjemme og i udlandet tæt siden 1979.

BTM Consult har regnet på tallene og er kommet frem til, at forskellen på en aftale i København, der har politikernes fulde bevågenhed og økonomiske støtte, og en aftale med flere løse ender, vil betyde en forskel i væksten i det globale vindmøllemarked frem til 2030 på 18 pct. - eller 452.000 megawatt (MW).

452.000 MW svarer til tre gange verdens samlede vindkraft i dag.

»Hvis der er medvind på alle fronter, er det kun de fysiske begrænsninger, som producenternes kapacitet og hvor meget vindmøllestrøm vi kan have i elnettet, der sætter begrænsningen,« siger Birger T. Madsen, direktør i BTM Consult, om rapportens konklusion.

Selv tror han mest på, at udviklingen i branchen vil gå i retning af en fremtid uden en forkromet klimaaftale.

Efterlyser fast CO2-pris


Alligevel håber Jan Hylleberg fra Vindmølleindustrien på en aftale med en global pris på retten til at udlede et ton CO2. Noget, som vindmølleindustrien herhjemme anført af Vestas-chef Ditlev Engel har efterlyst i årevis, fordi det vil udstille den regning for udledningen af drivhusgasser, som traditionelle energikoncerner hidtil har undgået, og dermed fremme vindmølleindustriens forretningsmuligheder.

Ifølge BTM-rapporten vil vindmøller i 2030 som minimum kunne bidrage med 17 pct. af verdens elforsyning og derved reducere den årlige CO2-udledning fra energisektoren med 28 pct. •

BRANCHENYT
Læs også