Selskab vil lytte sig frem til blodpropper

Et hjerteplaster med indbygget mikrofon er hjørnesten i ny teknologi, der skal gøre det muligt at lytte sig frem til en forestående blodprop.

Aalborg Universitet og virksomheden Coloplast opretter et nyt selskab, Acarix, der skal udvikle teknologien.

- Lige siden to specialestuderende på Aalborg Universitet for nogle år siden fandt idéen, har vi arbejdet for at forfine principperne i denne banebrydende opfindelse. Det har længe været planen, at teknologien skulle blive så avanceret, at den kan bruges i medicinsk udstyr. I aftalen med Coloplast er jeg sikker på, at der er blevet skabt et solidt grundlag for, at det bliver virkelighed, siger professor og prodekan Egon Toft fra Aalborg Universitet.

Hvert femte dødsfald i Danmark skyldes hjertestop som følge af forsnævringer i blodkarrene omkring hjertet.

Mange af dødsfaldene kan undgås, hvis forsnævringerne opdages i tide. Men den sikre diagnose er både dyr og langsommelig.

Den nye metode udnytter avanceret teknik til at fortolke de lydsignaler, som hjerteplaster og mikrofon opfanger. Ved at lytte til det cirkulerende blod kan man identificere eventuelle forsnævringer i blodkar.

Selskabet håber at have teknologien på markedet i løbet af tre til fire år. Da metoden er billig og præcis, vil den kunne anvendes af de praktiserende læger.

BRANCHENYT
Læs også