Klima-topmøde på aktiemarkedet

Investering Den hårdt trængte finansielle sektor har med glæde kastet sig over tidens tema: Klima.

Man kan roligt sige, at klima-temaet står øverst på den aktuelle dagsorden. Begiver man sig gennem hovedstaden, har FN's topmøde om det globale klima sat sine aftryk med oppustelige glober, fotostater og lys/lydshows, som er ganske imponerende.

I nogen grad har disse installationer erstattet juleudsmykningen, som vel ret beset heller ikke er strengt klima-venlig. Spørgsmålet er, om årets alternative udsmykning isoleret set er det, men målet helliger midlet.

Det var måske også, hvad visse forskere vurderede, da de tilsyneladende blev afsløret i at fifle med datamaterialet, for at få modellerne til at konkludere, at vi er på vej ud i en menneskeskabt hedebølge, hvor de danske badestrande kommer til at udkonkurrere Mallorca, Kreta og Rhodos.

Det er i sandhed et spændende spørgsmål, om de klimaændringer, som vi vel alle har bemærket de senere år, i virkeligheden er helt naturlige udsving. Eller om de virkelig kan tilskrives menneskehedens letsindige udslip af CO2-gasser. Måske er det en kombination, og meget godt føles det, at vi kan finde sammen om at reducere miljøsvineriet.

Men alting med måde, og lige nu synes euforien at overtrumfe de relativt få eksperter, der har turdet anfægte de modelberegninger, som har spået dommedag. Det er imponerende, at nogen overhovedet tør vove at fremsætte kritik nu, hvor verdens ledere har valgt at samles om et fælles projekt, som åbenlyst er sympatisk, men muligvis er baseret på fejlagtige vurderinger. De formastelige risikerer i hvert fald at blive skudt i skoene, at de har et reaktionært politisk motiv til at skyde klimaballonen ned. Det er ikke så populært, når nu festen er godt i gang, og der er udsigt til allokering af milliarder af kroner, dollars, euro etc. til omlægning af vore udledningsvaner.

Uanset om det sker på et tvivlsomt grundlag, er der imidlertid megen fornuft i at sætte ind mod det globale overforbrug af fossile brændstoffer. Og selv om der højst sandsynligt også vil blive afsløret misbrug og korruption i forbindelse med dette projekt, skal vi samlet set nok få en lidt bedre planet at leve på - og et dejligt projekt at samle os om, som ikke ved denne lejlighed er krig mod et andet folkeslag.

Også den hårdt trængte finansielle sektor har taget mod det ny tema med kyshånd. Desværre har tidens måske største folkeaktie, Vestas, ikke kunnet ”time” sin topform til COP15-mødet, og den varme luft er også sivet ud af milliardærklubbens vindenergi-ballon, Greentech. Men både Danske Invest og Nordea Invest har kendt deres besøgelsestid ved at lancere specielle klima-afdelinger, som investorerne har taget ganske pænt imod.

Sydinvest var lidt uheldig, da det viste sig, at deres investeringsafdeling, Sydinvest Klima & Miljø, bl.a. indeholdt kulkraft og andet, som kritikere ikke fandt helt foreneligt med det, man almindeligvis ville forvente i en klima- og miljøafdeling. Også Alm. Brand Invest har gennem en årrække været på banen, men investeringsafkastene har været mindre iøjnefaldende end den gode tanke.

To af børsens mere solide papirer, Novozymes og Danisco, har periodevis været tilsmilet af investorernes eufori over bioethanol-industrien, som de begge er leverandører af enzymer til. Det er slet ikke så dumt endda, blot man ikke overdriver forventningerne. Og især Novozymes har måske et mere langtidsholdbart tag i klima-temaet via sine enzymer til mange dele af industrien, som sikrer en bedre udnyttelse af ressourcer som råvarer og energi. En mindre direkte, men nok mere sund påvirkning af såvel virksomhedernes økonomi som naturens ressourcer.

BRANCHENYT
Læs også