Dansk rente sænkes igen

Den danske ledende rente røg torsdag ned i rekordlavt niveau på kun 1,20 pct. Nationalbanken angiver »køb af valuta i markedet« som årsag til rentenedsættelsen, der gennemføres, uden at der er sket en tilsvarende rentenedsættelse i det øvrige Europa.

Nationalbanken har siden juni gennemført fire selvstændige rentenedsættelser som følge af, at den danske krone er for stærk over for euroen.

Den seneste og femte rentenedsættelse er dog kun på 0,05 pct. og ikke de 0,10 pct., som Nationalbanken tidligere har gennemført. En rentenedsættelse på blot 0,05 pct. ligner mest af alt en finjustering, hvilket tyder på, at Nationalbanken nu er færdig med ensidige danske rentenedsættelser i denne omgang.

Efter torsdagens rentenedsættelse er styringsrenten - den såkaldte udlånsrente, som bankerne kan låne til - nede på historisk lave 1,20 pct. Det er kun 0,20 procentpoint højere end euro-renten på 1,0 pct.

Nationalbankens ledende rente på nu 1,20 pct. har også betydning for det 1-årige obligationer, der danner baggrund for renten på F1-flekslån.

Rentesænkningen kommer dog for sent til at få større betydning for danske boligejere. Realkredit Danmark har allerede afsluttet sin rentetilpasning for F1-renten til næste år. Resultatet blev en rente på 1,78 pct.

BRANCHENYT
Læs også