Bankchefer - en upopulær kaste

Lederne af storbankerne skal stå skoleret over for præsident Obama. Ny meningsmåling afslører vrede over bankernes indtjening og rekordstore udbetalinger af bonus.

De amerikanske bankchefer er, efter at de med en kraftig håndsrækning fra skatteyderne har overlevet den internationale finanskrise, mere upopulære end nogen sinde tidligere. Det samme gælder i endnu højere grad for deres planer om i den kommende måned at lade bonusudbetalinger regne ned over finansgaden Wall Street.

Vreden over, hvad det store flertal ser som et udtryk for pengebegær, manglende samfundssind og sygelig egoisme, slår igennem i en ny meningsmåling foretaget af nyhedsbureauet Bloomberg. To tredjedele fastslår her, at de har en negativ opfattelse af bankcheferne.

For topfolkene kommer de dårlige nyheder på det værst tænkelige tidspunkt. De er således klart svækkede, når de mandag møder op i Det Hvid Hus for i næsten bogstavelig forstand at stå skoleret foran præsident Barack Obama.

Bankcheferne er indkaldt for at få en orientering om regeringens seneste planer for at sætte gang i skabelsen af nye job og for at få detaljer om de reformer, der skal sætte dem under et skærpet tilsyn. Det ventes samtidig, at de får en regulær opsang af præsidenten, der er skuffet over deres reaktion på den massive redningsaktion, som blev iværksat endnu inden, at han kom til magten.

Meningsmålingen bekræfter, at Obama har bred opbakning, når han kritiserer bankerne for at have misbrugt en god del af de tilskud, som de fik gennem den 700 mia. dollars store TARP- fond. Pengene er i højere grad blevet brugt til bankernes spekulative og yderst profitable operationer end til at sætte fart i udlånene og dermed i den økonomiske vækst.

Voksende forargelse


..

BRANCHENYT
Læs også