Fagbevægelsen vred på regeringen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen risikerer at ødelægge overenskomstforhandlingerne, når han advarer mod for høje lønkrav, mener fagbevægelsen,Finansministeren taler også Nationalbanken og OECD midt imod.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) advarer lønmodtagerne om, at hvis de forlanger for høje lønstigninger ved overenskomstforhandlingerne, kan det koste arbejdspladser og en endnu højere ledighed. Det var et af budskaberne i regeringens Økonomiske Redegørelse, som kom i går.

Meldingen bliver modtaget med vrede i fagbevægelsen.

»Det er ikke finansministerens opgave at blande sig i overenskomstforhandlingerne, og det gør dem ikke nemmere. Det ville klæde ham at holde sig væk, især i en periode som den nuværende,« siger Thorkild E. Jensen, formand for Dansk Metal og topforhandler ved de store overenskomstforhandlinger. De begynder officielt lige efter nytår, men er under forberedelse nu.

I Økonomisk Redegørelse er signalet ikke til at misforstå.

»Spørgsmålet er, om konkurrenceevne og beskæftigelse tilgodeses i forhandlingerne, eller om lønstigningerne får et niveau, som kan presse ledigheden unødvendigt højt op i en periode. I et område med fastkurspolitik som det danske har parterne et særligt medansvar for at sikre konkurrenceevnen og beskæftigelsen,« står der.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen understreger dog, at han respekterer ”den danske model”. Af samme grund siger han, at parterne ikke skal regne med, at regeringen vil hjælpe dem i form af et indgreb, hvis de ikke bliver enige.

Finansminister Claus Hjort lægger sig med den økonomiske redegørelse ikke kun ud med fagbevægelsen, men indirekte også med både Nationalbanken og OECD. Begge har bedt ministeren om en snarlig plan for, hvordan den vil løse det store problem med et voksende underskud på de offentlige finanser. Nationalbanken opfordrede torsdag regeringen til at komme med planen efter nytår, når regeringen skal opdatere sin 2015-plan for en bæredygtig finanspolitik. Men det bliver der ikke noget af foreløbig. Finansministeren vil vente og se, hvordan økonomien udvikler sig.

»Vi skal jo sidst på året til næste år diskutere finanspolitikken for 2011, og da vil vi begynde at skulle tage stilling til nogle af de her ting,« siger han.

Det gælder også økonomiprofessor ved Københavns Universitet, Claus Thustrup Kreiner, der tiltræder som ny vismand efter nytår.

Skat eller besparelser


..

BRANCHENYT
Læs også