Dong skrotter tysk kulkraftværk

Bestyrelsen i Dong Energy har skrottet planer om et kulkraftværk i den tyske by Greifswald. Dong har allerede investeret millioner i projektet. De penge er nu tabt på gulvet.

Bestyrelsen i Dong Energy har besluttet at skrotte ideen om at etablere et kulkraftværk i den nordtyske by Greifswald.

»Dong Energy er afhængig af et tæt samspil med det samfund, vi skal betjene. Vi har derfor taget konsekvensen af, at vi ikke længere føler, at vi har den fornødne politiske opbakning til projektet fra delstatsregeringen i Mecklenburg-Vorpommern,« siger Anders Eldrup, adm. direktør i Dong Energy.

Han understreger, at bestyrelsens beslutning om at forlade det tyske projekt, der både i Tyskland og herhjemme har fået kritikere til at stå i kø, ikke kommer som nogen overraskelse.

»Det kommer ikke bag på os. Det er tre år siden, at vi startede projektet, og det har været en lang, lang rejse,« siger Anders Eldrup.

Ud over den manglende politiske opbakning i Tyskland peger Dong-chefen på den tyske beslutning om fortsat at gøre brug af kernekraft som udslagsgivende for, at Greifswald-projektet blev lukket ned.

Projektet blev i sin tid lanceret som et afgørende ben i den fremtidige energiforretning. I dag afviser Anders Eldrup, at Dong-forretningen vil mangle Greifswald-værket.

»I foråret besluttede vi at investere i to gaskraftværker. Et i England og et i Holland, og så har vi gang i et stort antal vindmølleparker. Så det er ikke sådan, at vi står stille,« siger Anders Eldrup.

Han kan samtidig glæde sig over, at beslutningen om at droppe det tyske kulkraftværk letter presset på Dong-forretningen, der de seneste måneder har været udsat for en økonomisk hovedrengøring for at reducere udgifterne. Det har bl.a. betydet, at investeringerne for 2010 og 2011 er blevet beskåret med i værste fald 20 mia. kr. Set i det lys var Greifswaldprojektet til anslået 15-16 mia. kr. en tikkende bombe under Dong-forretningen.

Men selv om Dong-ledelsen nu undgår udfordringen med at skulle finde en stor pose milliarder til projektet, slipper den statsejede energikoncern ikke for økonomiske lussinger. I 2007-regnskabet pegede Dong Energy på, at der var afsat 250 mio. kr. til udviklingen af Greifswald-projektet. Spørgsmålet er, hvor mange af de penge der nu er gået tabt.

»Jeg vil ikke gå ind i mellemregninger, men det er klart, at vi har brugt penge på projektudviklingen,« siger Anders Eldrup, der afviser at sætte tal på milliontabet.

BRANCHENYT
Læs også