Ejendomsvurderinger i frit fald

Der bliver dyk på op til 50 pct. på de nye ejendomsvurderinger, der sendes ud til marts. Parcelhusejere nærmer sig en skattelettelse på grundskylden.

Landets boligejere vil til marts blive præsenteret for historiske fald i ejendomsvurderingen.

I de områder, hvor priserne er steget mest, kan der enkelte steder være tale om en halvering af prisen. Det er nogle af de tendenser, Skat nu kan se i de vurderinger, der gøres op pr. 1. oktober, og som sendes ud til boligejerne i marts.

»Vi kan se, at der i et område som hovedstaden vil være fald på 40 pct. og måske op til 50 pct. for enkelte boliger. I den anden ende af skalaen vil der være områder, hvor vurderingen stort set er uændret,« siger Jens Perch Nielsen, skattedirektør med ansvar for ejendomsvurderingen i Skat.

De største fald vil være på ejerlejligheder i de store byer, og der vil geografisk være meget store udsving.

»Groft sagt vil de store fald jo være der, hvor der er kommet mest luft i prisboblen. Det er ubetinget hovedstadsområdet, mens der i et andet attraktivt område som Århus kun vil være fald på i snit omkring 20 pct.,« siger Jens Perch Nielsen.

I områder som Sønderjylland og Vestjylland vil der komme små reguleringer.

Vurderingerne sker på basis af markedspriser og vil desuden blive reguleret, hvis huset er bygget om.

Vurderingen danner også grundlag for boligskatterne, både ejendomsværdiskatten og grundskylden.

»Der vil stadig være et stykke vej ned til prisniveauet i 2001 og 2002, som danner grundlag for skattestoppet, så for ejendomsværdiskatten er der et stykke vej, før der kan blive tale om skattenedsættelse. Men det ser lidt anderledes ud for grundskatten,« siger Jens Perch Nielsen.

Loftet er hævet

..

BRANCHENYT
Læs også