Ny usikkerhed om lukkeloven

Oppositionen vil annullere liberaliseringen af lukkeloven, hvis den vinder regeringsmagten. Usikkerheden om fremtidige vilkår skader detailhandlen, mener Dansk Erhverv.

Det er langt fra sikkert, at forbrugerne om tre år får lov til at shoppe året rundt, som regeringen lægger op til. Oppositionen på Christiansborg truer nemlig med at aflyse den liberalisering, som regeringen i går aftalte sammen med Dansk Folkeparti, hvis magten skifter ved næste folketingsvalg. Dermed er der efter årelang strid om lukkeloven nu skabt ny tvivl om, hvilke regler der kommer til at gælde for detailhandlen om bare få år.

»Vi accepterer, at man åbner for lidt flere søndagsåbninger i butikkerne fra næste år. Men efter 2012 vil regeringen slippe hele den liberalistiske idékasse løs og give frit slag på alle dage bortset fra helligdage - og så vil der jo ikke være nogen styring. Så det vil ikke blive gennemført, hvis vi vinder regeringsmagten ved næste valg,« siger Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav.

Han frygter, at regeringens udspil med blot 13,5 tvungne lukkedage om året fra den 1. oktober 2012 vil betyde butiksdød blandt specialforretninger og mindre butikker.

»Det vil skabe problemer i udkantområderne, hvor mindre butikker hidtil har kunnet leve af, at den lokale Bilka har lukket om søndagen. Det vil stille borgerne dårligere, og det ønsker vi ikke,« siger han.

Mangfoldighed i fare

..

BRANCHENYT
Læs også