Investorer tøver i klimakamp

Finanskæmper vil have sikkerhed for afkast før klima-investeringer.

Side 7Klimakampen vil kræve investeringer i nye energiløsninger på 11.000 mia. kr. alene i perioden 2020-2030.

FN peger i en ny rapport på, at private skal løfte 85 pct. af de gigantiske investeringer, men pengene kommer kun på bordet, såfremt der er sikkerhed for et solidt afkast.

»Vi vil gerne deltage, men kun hvis afkastet er acceptabelt,« siger Scott C. Evans, vicedirektør i TIAA-CREF, der er USA's største pensionsfond og forvalter 2.000 mia. kr.

Synspunktet går igen hos mange af verdens største pensionsfonde og investeringsselskaber, som netop har været samlet i København for at drøfte emnet.

Heller ikke den danske pensionsgigant ATP går ind i klimakampen med bind for øjnene.

»Vi gør det kun for at tjene penge. Vi gør det ikke for at redde verden,« siger Bjarne Graven Larsen, fondsdirektør i ATP.

Budskabet fra finanskæmperne er klart: Skal der private penge på bordet, skal der vedtages klare og bindende CO2- regler, som gør klimaforretninger til en god investering.

Dominic Waughray, senior director i World Economic Forum, peger på, at 77 pct. af verdens energiforsyning i 2030 - klimavenlig eller ej - endnu ikke er bygget. Det alene vil kræve årlige investeringer fra 2020 til 2030 på mindst 1.100 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også