Sig vækstkaution til din bank

Vækstkaution kautionerer for 75 pct. af bankernes lån på op til 10 mio. kr. til små og mellemstore virksomheder.

Vi hører næsten dagligt i vores dialog med virksomhederne, at bankerne hverken er til at hugge eller stikke i, når talen falder på nye lån til udvikling af produkter og forretning.

Det er svært at vurdere, hvor kraftigt kreditvurderingerne er strammet op i bankerne, men det er sikkert, at der er rigtigt mange frustrerede virksomhedsejere, der ser oplagte forretningsmuligheder løbe ud i sandet på grund af manglende finansiering.

Men nu er der hjælp på vej. Regeringens erhvervspakke giver Vækstfonden større muligheder for at bygge bro mellem nødvendige opstramninger i bankerne og långivning til sunde virksomheders forretningsudvikling. Vækstfonden har fået 10-doblet midlerne til Vækstkaution, som kort fortalt går ud på, at fonden kautionerer for 75 pct. af bankernes lån på op til 10 mio. kr. til forretningsudvikling i små og mellemstore virksomheder.

interessen for det nye produkt har vist sig at være meget stor. Telefonerne kimer. Og det er både virksomheder og banker, der ringer for at høre nærmere om mulighederne.

Vi har samtidig inviteret til informationsmøder over hele landet. Og de har været tilløbsstykker.

Flere end 500 erhvervsrådgivere fra bankerne mødte op til møderne for at høre nærmere om Vækstkaution. Vi har i Vækstfonden igennem mange år haft et tæt og positivt samarbejde med bankerne om udlån til mindre virksomheder. Det er et samarbejde, vi ser hen til at fortsætte med. Og derfor er vi overordentligt glade for den positive måde, bankerne møder den nye Vækstkaution på.

et godt eksempel på en virksomhed, som allerede har fået Vækstkaution under den nye erhvervspakke, er fynske Proxeon. Virksomheden producerer maskiner til analyse af proteiner og vokser i øjeblikket så hurtigt, at den på kort tid var nødt til at accellerere produktionen kraftigt for at følge med efterspørgslen. Et lån på 5 mio. kr. med Vækstkaution gav virksomheden den nødvendige kapital til at holde dampen oppe.

Alternativet ville have været langsommere vækst og tab af konkurrenceevne. Lånet faldt på plads på blot en uge og er et godt eksempel på, hvad der kan lade sig gøre, når både bank og virksomhed udnytter mulighederne fuldt ud.

virksomheden Icon Food er et andet aktuelt eksempel på en virksomhed, som med en af de nye Vækstkautioner og en handlekraftig bank i ryggen nu kan udvide forretningen med industriel produktion af slagtervarer. Virksomhedens grundlægger har udviklet en ny metode til masseproduktion af kød uden forringelse af fødevaresikkerheden. Den type produkter er særdeles efterspurgte i storkøkkener, på fastfoodrestauranter og hospitaler.

Det nye lån har gjort det muligt at realisere planerne om at åbne en ny fabrik og ansætte flere medarbejdere.

alt dette betyder, at hvis du er en lille virksomhed med en udviklingsplan, som du har svært ved at få finansieret i din bank, så er der god grund til at sige Vækstkaution til din bank. Måske har netop din bankrådgiver været til informationsmøde med Vækstfonden om de nye muligheder med Vækstkaution. Om ikke andet er der grund til at tro, at du vil blive mødt med et åbent sind.

Som et lille kuriosum kan vi fortælle, at flere af de virksomheder, som nu har fået Vækstkaution og har fået omtale i pressen på den konto, efterfølgende er blevet kontaktet af flere pengeinstitutter, som gerne vil i dialog om nye projekter.

BRANCHENYT
Læs også