Investorer har medansvar for bankernes amokløb

Det finansielle systems sammenbrud kunne have været undgået, hvis aktionærerne havde levet op til deres ansvar som ejere. Nu overvejes lovgivning i flere lande.

De udskældte banker bærer ikke alene ansvaret for amokløbet i finanssektoren, hvor uhæmmet vækst blev tegn på succes. Store investorer har i årevis overladt ejeransvaret til andre.

Nu kan den første lov om ejeransvar være på vej. Briterne er netop blevet præsenteret for The Walker Review fra den britiske regering.

Her anbefales det at tvinge de store investorer til at offentliggøre deres investeringsprincipper, så pensionsopsparerne på forhånd kan se det enkelte selskabs strategi. Og fondene kan blive holdt op på deres løfter.

»Vi havde fået opbygget et system, hvor den egentlige ejer stort set ingen kontakt havde med bankerne. Kontakten mellem pensionsopsparerne og pengeinstitutterne var overladt til porteføljemanagere og investeringsbanker, hvis aflønning afhang af afkastet de næste tre måneder,« siger Colin Melvin, der står i spidsen for Hermes Equity Ownership Services - EOS.

For stor afstand


..

BRANCHENYT
Læs også