Så er der gang i flexfesten

Auktionerne over flexlånsobligationerne har banet vej for en historisk lav rente.Spørgsmålet er, hvordan boligejerne vil forvalte den store besparelse i 2010?

Hold da helt op hvor er det billigt at få et boliglån.

Auktionerne over de obligationer, der ligger bag flexlånene, er ved at være slut. Derfor kan vi nu sige, at F1-renten ryger ned under 2 pct.

Den effektive rente ender nok i nærheden af de 2,3 pct. Dertil skal vi så lige huske at lægge bidragene. Det er en effektiv rente på 1,50 pct. efter skat.

For de lidt undervurderede eurolån ser det endnu bedre ud.

Den effektive rente er ca. 1,90 pct. før skat og 1,30 efter.

Der skal godt nok ikke ret meget inflation til i 2010, før det kan betale sig at låne penge.

Der ligger åbenbart en forventning om, at den besparelse skal kanaliseres ud i et merforbrug, der mere eller mindre skal redde dansk økonomi for yderligere nedgang.

Sådan kommer det ikke til at gå - forhåbentlig.

Behovet for konsolidering blandt danske boligejere er bestemt til stede efter de fede år frem til 2006.

Mange har oplevet, at det, de troede, var en solid boligformue, ikke længere er så solid. Den er nærmest væk. Dermed er de teknisk insolvente.

Og risikoen for at blive arbejdsløs vil også lægge en dæmper på lysten til at øge forbruget.

I Danmark har vi også fået nogle tal for industriproduktionen. Tallene viser, at der er lang vej for Danmark. Mens der er fremgang flere steder i Europa - ikke mindst i Tyskland - kniber det stadig med at få gang i produktionen herhjemme.

Det i sig selv vil medføre, at flere mister deres arbejde.

Krisen er måske vendt, men ikke slut.

Isoleret set er der dog grund til at glæde sig over den lave rente på flexlån.

For det har ikke været noget problem at sælge obligationerne. Udenlandske investorer har for alvor fået øjnene op for danske realkreditobligationer - i hvert fald dem med kort løbetid.

I fredags var der spekulationer om, at et forholdsvist stort udbud af F3-obligationer ville presse kursen. Men også disse obligationer blev solgt uden problemer.

I sidste måned gav verdens største obligationsfond, amerikanske Pimco, danske realkreditobligationer en regulær blåstempling.

En af fondens topfolk udtalte til Bloomberg, at der ingen andre steder i euroområdet var obligationer for investorer i samme klasse som dansk realkredit.

Allerede nu spekuleres der i, hvor længe festen varer. Det kan ingen svare nogenlunde begavet på, så nyd den, så længe den varer.

BRANCHENYT
Læs også