Riisgaards klima-kalender

COP15 For Novozymes' adm. direktør, Steen Riisgaard, er klimatopmødet i Bella Center en perfekt lejlighed til at orientere politikere, samarbejdspartnere og internationale medier om Novozymes' andengenerations bioethanol, som kan blive et mulitimilliardmarked for den danske enzymvirksomhed. Her fortæller Steen Riisgaard til journalist Berit Ertmann, hvad han foretog sig på COP15 i onsdags - time for time.

Jeg er først inde i Bella kvart over otte efter at have stået i kø i over halvanden time. Herefter må jeg så vente på at købe morgenmad, og derpå følger en briefing med en af mine medarbejdere, som skal fortælle mig, hvordan hele sessionen kommer til at forløbe.

Man skal virkelig være omstillingsparat i dette forum, for der hersker en konstant hektisk stemning.

Kl. 10 går jeg på foran 40-50 tilhørere i den store sal.

Hele eventet handler om, at vi har udarbejdet en vision for landbruget, der skal sikre, at vi får et mere bæredygtigt og produktivt landbrug.

Vi har brugt et halvt år på at lave visionen sammen med Landbrug & Fødevarer, og min opgave er at fortælle, hvordan vi kan implementere de teknologier, vi allerede har. Med bioteknologi kan vi spare verden for mange, mange millioner tons CO2 årligt. Alligevel fremhæves industriel bioteknologi sjældent, når man taler om løsninger på klimaproblemet.Jeg er meget interesseret i, hvordan general Clark ser de forsyningssikkerhedsmæssige perspektiver i bioethanol.

Wesley Clark er jo sikkerhedsstrateg, og som det er nu, går USA i stå, hvis de ikke kan få olie udefra.

Han mener, det er en uholdbar situation, at landets olieleverandører ikke er venner af USA, og at det er et meget vigtigt argument for at overgå til biobrændstof. Så vi er begge interesserede i at samarbejde. Ved samme lejlighed får jeg lejlighed til at tale med ham om amerikansk landbrug, der er flere årtier foran europæisk med hensyn til produktivitet, fordi de bruger GMO. Så vi kan lære meget af hinanden.

Denne gang er emnet biobrændstof, hvor vi har fået fat i alle dem, der er interesserede i emnet, for eksempel de største producenter af bioethanol, som er brasilianerne og amerikanerne. Også kineserne er meget interesserede i andengenerations bioethanol, fordi det vurderes, at det ville kunne skaffe dem 6 mio. grønne job; et helt absurd højt tal efter danske standarder.

General Wesley Clark er hovedtaler på denne event, og han taler om, at vi bør frigøre os fra olie fra mellemøsten. Det, jeg skal have over rampen her, er, at førstegenerations bioehtanol er vigtig, og at andengeneration er lige om hjørnet.

I første kvartal af 2010 lancerer vi enzymet, og vores første kunde er en producent i USA, der kan producere til omkring benzinpris, og det budskab skal spredes ud. Det har jeg brugt flere dage på at tale om i de seneste uger, men jeg synes ikke, det kan siges for tit.

Jeg bliver interviewet i Bella Center med general Clark og direktøren for det amerikanske selskab Poet, der er verdens største producent af bioethanol.

De vil vide, hvad vi som forretningsfolk har af forhåbninger til udfaldet af COP15. Jeg fortæller dem, at Novozymes som udgangspunkt vil blive begunstiget af et godt resultat, og at jo højere CO2-prisen bliver, desto bedre stillet vil vores processer blive.

Så vi vil selvfølgelig gerne have et godt udfald. På den anden og mere personlige side er vi også indbyggere i verden, og vi vil gerne skabe en god fremtid for vores børn, men avisen er mere interesserede i vores holdning som forretningsmænd.

Hvad mødet ender med, ved jeg ikke. Jeg har haft så rygende travlt, at jeg ikke er i stand til at spå om, hvorvidt der kommer en aftale, og hvad den vil gå ud på.

Jeg tror dog, der kan nå at ske meget endnu på de sidste par dage, når slutspurten i forhandlingerne kommer.

Al Gore har inviteret en hel masse folk til reception, som alle vil fotograferes med ham og trykke ham i hånden.

Nu handler det om at have ét statement og levere det hurtigt og præcist.

Her er det vigtigt for mig at få fortalt ham, at andengenerations bioethanol er klar. Det vidste han ikke, men budskabet går igennem, og han sender én fra hans stab ud til os dagen efter, som kan tage noget relevant med hjem til ham. Jeg talte med Al Gore sidste år, hvor han sagde: »Hvis det er parat om et år, så kom igen om et år.« Og det gør jeg så nu. Det er utrolig vigtigt at få vist fanen her i forhold til bare at sende meddelelser ud, for så falder man i ét med de andre producenter. Ved at Al Gore sender en medarbejder ud til os betyder, at det bliver Novozymes' forskning, der kommer til at ligge til grund, når Gore senere skal fodres med oplysninger.

Det er næsten umuligt at vurdere vigtigheden af at mødes med folk personligt, og med mine 120 rejsedage om året er jeg lykkelig for, at folk for en gangs skyld kommer til København, så jeg ikke skal rejse så langt.

Til middag har vi inviteret flere end 50 mennesker, heriblandt hele Novozymes' eget team, som har været med til at sørge for, at det hele flyder under topmødet. Disse mennesker har haft utrolig svært ved at agere i Bella Center. Der er blevet ændret i tidsplanen nærmest minut for minut, og de har virkelig haft travlt med at trække i en masse tråde. På et tidspunkt var vi ved at få kineserne ind ved at få dem med som en del af den brasilianske delegation. Og først i går sidst på formiddagen vidste vi, hvordan vi skulle få general Clark ind. Han havde pure nægtet at stå i kø uden for i tre timer, og så måtte der tænkes lidt kreativt. Der har været fuld damp på alle kedler, og både stab og partnere har godt af at komme ud og spise sammen. Vi er først færdige omkring midnat, så det ender med at blive endnu en i rækken af lange dage.

BRANCHENYT
Læs også