Klimamål presser politikerne

Kravet om en reduktion af Danmarks CO2-udledning vil tvinge politikerne til at træffe ubehagelige beslutninger. Hold jer til de store linjer, og lad markedskræfterne klare resten, lyder eksperternes råd.

Politikerne bør afholde sig helt fra at støtte specielle teknologier eller produkter under de kommende års kamp for at reducere Danmarks CO2-udledning. Sådan lyder anbefalingen fra økonomer og klimaeksperter.

»Som udgangspunkt bør politikerne afholde sig fra at give direkte støtte til udvalgte teknologier. Politikerne bør ikke gøre sig til dommere over, om det rigtige er biogas, biomasse, halmafbrænding eller noget helt andet,« vurderer professor og økonomisk vismand Eirik Schrøder Amundsen.

Han anbefaler, at politikerne i stedet holder sig til de helt overordnede planlægningsbeslutninger - herunder udbygning af fjernvarmenettet og indførsel af en tilstrækkelig høj afgift på CO2.

»Det er vigtigt, at der er tale om en afgift, som rammer alle former for CO2-udledning helt ensartet. Herefter vil markedskræfterne sørge for, at de bedste løsninger bliver valgt, så udledningen reduceres på den måde, der er billigst,« mener Eirik Schrøder Amundsen.

Ifølge denne logik vil en ensartet afgift på CO2-udledning få eksempelvis boligejere til at vælge den mest effektive metode til at reducere udgiften. Nogle vil efterisolere, andre vil udskifte vinduer, mens atter andre vil skrue ned for varmen, udskifte det gamle oliefyr eller blive tilsluttet fjernvarmenettet.

Mod og vilje


..

BRANCHENYT
Læs også