Selskaber i historisk sparerunde

Analyse viser, at danske virksomheder er toptrimmede til vækst. • De mange besparelser i 2009 har endnu ikke øget eksporten, siger DI.

De børsnoterede danske virksomheder har aldrig tidligere i historien været så parate og toptrimmede til ny vækst. Den dybe afgrund, som de fleste koncernchefer kiggede ned i for blot et års tid siden, har fået dem til at skære dybere end nogensinde, viser en undersøgelse fra Sydbank.

»De 33 største selskaber på fondsbørsen har fjernet omkostninger for 24 mia. kr. i 2009, og de har aldrig været gearet bedre til ny fremgang end nu. Jeg kan ikke huske, hvornår der sidst er skåret så hårdt i omkostningerne,« siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Når der er blevet skåret så hårdt, skyldes det især de første kvartaler af finanskrisen. Flere virksomheder oplevede i et par kvartaler, at stort set hele omsætningen forsvandt, og samtidig blev det forudsagt, at krisen kom til at vare meget længere, end noget tyder på i dag.

»Nedsmeltningen var total, og der blev taget beslutninger om besparelser ud fra en forventning om, at den værst tænkelige situation ville fortsætte langt ud i fremtiden. Det betyder, at virksomhederne i den grad har sænket deres omkostningsniveau, optimeret processer og slanket organisationen. Derfor står man til at profitere meget kraftigt, den dag væksten vender tilbage,« siger Jacob Pedersen.

Det er nogle af Danmarks største og kendteste virksomheder, der har reduceret omkostninger mest.

Helt i top ligger A.P. Møller - Mærsk, SAS, DSV og Danske Bank. De meget store besparelser er fundet ved nedskæringer, strømlining af produktionen, massefyringer og bedre arbejdsprocesser. Og de store besparelser er affødt af en markant faldende omsætning på helt op til 30-40 pct. fra 2008 til 2009 for nogle af selskabernes vedkommende.

Fokus på omkostninger
..

BRANCHENYT
Læs også