Dystre udsigter for Danske Bank

Danske Bank kan ende med et underskud for 2010. S&P har netop nedgraderet bankens kreditværdighed bl.a. på grund af usikkerhed om indtjeningen fra det boomende handelsområde. Nu kritiseres også finansieringen af opkøbene i Finland og Irland.

Stormen er bestemt ikke drevet over for Danske Bank. For selv om Danske Bank i går måtte æde en nedjustering i kreditværdighed fra Standard & Poor's (S&P), vurderer kreditvurderingsburauet fortsat fremtiden for negativ for Danske Bank.

Det er ikke mere end to dage siden, at Morgenavisen Jyllands-Posten skrev, at S&P vægtede Danske Banks kapitalstyrke i forhold til risiko overraskende svagt. Det vil sige i den 20 pct. svageste gruppe blandt 45 globale banker. Denne gang er årsagen til kritikken først og fremmest, at kvaliteten af Danske Banks aktiver er betydeligt værdiforringet over det seneste år i Danmark, Irland, Letland og Litauen. Og det tegner ikke til at blive bedre.

»Vores nedgradering er også udtryk for, at kvaliteten af bankens aktiver fortsat vil være under betydeligt pres i 2010, og at bankens indtjeningsevne vil være presset, fordi det ikke er sandsynligt, at de høje indtægter fra handelssiden vil fortsætte i 2010,« skriver S&P i rapporten.

Havde det ikke været for handelsindtægter på 16 mia. kr. svarende en tredjedel af alle indtægter i de første ni måneder af 2009, ville Danske Bank have stået til et underskud i år på grund af de meget store nedskrivninger på dårlige lån.

I samme periode sidste år tjente Danske Bank kun 4 mia. kr. på handelsindtægterne.

Ikke holdbart


..

BRANCHENYT
Læs også