Medier får smæk for dækning af epidemi

Tre ud af fire danskere mener, at tv og aviser har fremstillet den nye influenza som farligere, end den er i virkeligheden.

Det fremgår ifølge Politiken tirsdag af en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der har spurgt 1.014 danskere om deres holdning til, viden om og erfaring med influenza A (H1N1).

73,1 procent skoser medierne. Men set med en medieforskers briller har pressen sådan set været udmærket til at holde tungen lige i munden og undgå alt for mange katastrofeoverskrifter, skriver Politiken. Der har også været historier, som har opfodret danskerne til at slå koldt vand i blodet, fordi influenzaen ikke er farligere end den, vi normalt oplever, pointerer professor Stig Hjarvard fra Institut for Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet.

»Det er snarere omfanget af mediernes dækning end selve indholdet, de adspurgte borgere reagerer mod«, vurderer Stig Hjarvard over for Politiken.

Men undersøgelsen fra Sundhedsstyrelsen viser, at de fleste har taget den nye sygdom med ophøjet ro. De føler, at de har en udmærket viden om den reelle risiko, og blot 3 procent frygter i høj grad at blive alvorligt syg, hvis de skulle blive smittet.

Nogle vasker oftere og grundigere hænder, andre hoster og nyser i ærmet i stedet for i hånden, mens en gruppe undgår at røre ved håndtag eller andet, som mange mennesker kan have rørt. Men det store flertal på 63 procent fortsætter deres liv som hidtil.

Livreddende indsats

..

BRANCHENYT
Læs også