Unge siger nej til a-kasser

Antallet af unge op til 39 år er skrumpet med 40.000 siden 2007. • Den danske model kan være truet. Karantæneperiode vil komme under pres, vurderer en arbejdsmarkedsforsker.

Unge har vendt a-kasserne ryggen de seneste år.

Siden 2007 er antallet af unge under 39 år i a-kasserne skrumpet med 40.000 personer. Udviklingen skyldes først og fremmest, at ”nye” unge på arbejdsmarkedet undlader at melde sig ind, vurderer formanden for AK Samvirke.

»Mange, der troede, at den hellige grav var velforvaret for et til halvandet år siden, er kommet gevaldigt i klemme. De må spørge på kommunekontoret, om der er penge at få, bede familien om at forsørge sig, sælge bilen, ophæve kapitalpensionen eller tage lån i huset. Det er en sørgelig og uheldig situation,« siger Morten Kaspersen.

Han vurderer, at mange har undladt at melde sig ind under de gode tider i den fejlagtige tro, at kontanthjælp er en rettighed på lige fod med dagpenge. Derfor har de sparet a-kassekontingentet væk.

»Da vi havde højkonjunktur, og det var nemt at gå over på den anden side af vejen og få nyt job, var der en tendens til, at folk sparede pengene, fordi de troede, at hvis de skulle blive fyret, ville det være nemt at få nyt arbejde. Men sådan er vilkårene ikke i dag. Mange glemmer, at man skal være medlem i et år og have arbejde i et år for at kunne få dagpenge,« siger Morten Kaspersen, der dog ser tegn på, at flere unge er på vej i a-kasse igen.

Et paradoks


..

BRANCHENYT
Læs også