Makrotal uden overraskelser

Et par amerikanske nøgletal satte investorerne i venteposition. FTSE100-indekset blev det første som oversteg niveauet fra før krisen.

Brevkasse for investorerMens mandagens handel var noget fattig på nøgletal, kom der tirsdag vigtige nøgletal fra begge sider af Atlanten.

Dagens første nøgletal var den foreløbige opgørelse for de tyske forbrugerpriser i december. Her blev det til en prisstigning på 0,7 pct. på årsbasis, hvilket stort set stemte overens med økonomernes forventninger.

Målingen er foretaget i fire tyske stater og er det første pejlemærke for prisudviklingen i eurozonen, hvor Tyskland som bekendt vægter tungt. I november steg inflationen på årsbasis kun med 0,3 pct. i delstaterne, og den primære årsag til fremgangen er, at energipriserne i gennemsnit er steget med 12,7 pct.

Oliepriserne nåede bunden i begyndelsen af året, da en tønde olie kostede omkring 40 dollars. I dag ligger prisen tæt på 80 dollars pr. tønde.

Den Europæiske Centralbank har som mål at holde inflationen tæt på 2,0 pct., og når dette niveau trues, påvirker centralbanken udviklingen ved hjælp af pengepolitikken. Derfor kan en kraftigt stigende inflation betragtes som et tegn på, at ECB i nær fremtid kan se sig nødsaget til at hæve renten. I øjeblikket er det dog økonomisk stabilitet, som er centralbankens primære fokusområde.

London over krisekursen


..

BRANCHENYT
Læs også